A felcsúti fociakadémiához a tao-nak köszönthetően már 13,9 milliárd forint közpénz vándorolt az elmúlt években. Az eredmény: a Felcsút tavasszal kiesett az NB I-ből, az akadémia saját nevelésű játékosai pedig alig lépnek pályára. Az MLSZ gazdasági igazgatója elismerte, hogy rengeteg szabálytalanság lelhető fel a tao felhasználása során, de ez valószínűleg a kormányt egyáltalán nem zavarja. Mint kiderült, azt kérték az Európai Bizottságtól, hogy változatlan formában engedélyezze Magyarország számára a látvány csapatsportok támogatásának rendszerét.
Forrás: cink.hu

A cégek társasági adójából az állam által sportcélra átengedett úgynevezett tao-pénzek évente körülbelül 10 milliárd forintot jelentenek. Az összeg, amely igenis közpénz, legnagyobb része Felcsútra jut.
A Magyar Labdarúgó Szövetség adatai szerint a 2016/2017-es szezonra 2,92 milliárd forintos támogatási összeget hagytak jóvá a felcsúti foci számára. Ezzel az összeggel együtt már 13,9 milliárd forint közpénz vándorolt a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) kasszájába az államkassza helyett. Ha mindez nem lenne elég, a különböző gazdasági szervezetektől 2011 és 2015 között további közel 11 milliárd forint „adomány” érkezettírja az mfor.hu.
funatao_161212.jpgForrás: mfor.hu
Bánki Eriktől, az országgyűlés gazdasági bizottsága elnökétől megtudhattuk, hogy az égvilágon semmi összefüggés sincs aközött, hogy a FUNA ennyi pénzt kap, illetve hogy Felcsúton lakik a miniszterelnökünk. Az persze elismerik, hogy a tao-támogatások nagy része Felcsútra megy, de indoklásuk szerint ennek az az oka, hogy a felcsúti akadémia volt az első, amely stadionfejlesztésben gondolkodott, és a kiszolgáló létesítményeit is megtervezte. A költői kérdést nem tette fel soha senki: mitől lehetett annyira felkészült a Puskás Akadémia, hogy a törvény megszületésének pillanatában már kész tervekkel rendelkezett, hogyan is indítaná el a saját stadionfejlesztési programját.
Nem csak Felcsút az egyetlen nagyon szerencsés csapat „tao-ügyileg” Ebben a szezonban Tállai Andráshoz köthető klub, a Mezőkövesd Zsóry FC is kapott 778 millió forintot, továbbá Seszták Miklós fejlesztési miniszter városának, Kisvárdának is jutott 580 millió forint.
toptao_161212.jpg
Megérte ez a sok pénz?
Ha Felcsút kapja messze a legtöbb tao-pénzt, akkor talán el lehet várni, hogy a csapat kiemelkedően teljesít. Ehhez képest a Felcsút tavasszal kiesett az NB I-ből, az utánpótlás-neveléséről pedig sokat elmond, hogy sok meccsükön több az MTK-nevelésű játékos a pályán, mint ahányan a helyi egyesületben tanultak focizni. Az akadémia neveltjei a kezdetektől fogva egyre csökkenő jelentőségű epizódszereplői voltak a Puskás Akadémia FC NB I-es feljutásért, vagy bennmaradásért folytatott aktuális küzdelmének.
Felmerül a kérdés, hogyha Felcsúton nem férnek be a csapatba, akkor mi lesz a felnövő akadémistákkal? A válasz pedig, ahogy az index kiderítette, mennek Csákvárra. Ott üzemel ugyanis a Puskás Akadémia FC fiókcsapata. A Csákvár kezdőjében az első tavaszi fordulóban hat Puskás Akadémián nevelkedő játékos volt, közülük ketten 19-20 éves fiatalok, a többiek 22-26 évesek.
Ha van „pénz, fegyver és paripa”, akkor mégis, mi lehet az oka a csapat szerencsétlenkedéseinek?  Gudra Tamás, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) gazdasági szakértője meglepően őszinte nyilatkozatot adott a tao-program eredményeiről és jövőjéről az M4 Sport Sportreggeli című műsorban A nyilatkozatban arról beszélt az MLSZ-tisztségviselő, hogy a különböző szabálytalanságok mennyisége nem elenyésző a tao-programban, mint azt korábban állították, hanem elég sok. Ráadásul azt is elárulta Gudra, hogy tudják, ennél több szabálytalanságra derülne fény, ha az ellenőrzés tényleg megfelelő lenne.
Ha már foci:
A múlthét hétfői Magyar Közlönyből kiderült, hogy összesen majdnem 300 milliárd forintot különített el a Puskás Stadionra a kormány, amelyet több ütemben fog kifizetni. Elképzelhető, hogy az összeg a teljes fejlesztést takarja, vagyis nemcsak az új 65 ezres stadion, hanem a Körcsarnok, a szoborpark, a volt SYMA-csarnok felújítását-építését is, bár a közlöny végig az új Puskás Stadionra hivatkozik. A pontos terveket tehát még nem ismerjük, de azt már igen, hogy Mészáros Lőrinchez köthető cégek végezhetik majd a kivitelezést.
a-puskas-ferenc-stadion-felujitasanak-latvanytervei_2015-05-20_ndu0oj.jpg
Továbbra is jól jönne a tao-pénz...
A tao jelenlegi rendszere 2017 júniusában véget ér, mivel uniós direktívák miatt ki kell vezetni ezt a fajta támogatási szisztémát. (A támogatás összegének levonását a társasági nyereségadó alapján hat évre engedélyezte Brüsszel, a jóváhagyás június 30-án jár le.) A kormány még 2015-ben kitalálta, hogy elindítja a tao-2., amelynek célterülete az utánpótlást szolgáló sportlétesítmények fenntartása lesz. Jelenleg úgy tűnik, hogy a tao2. nem fogja felváltani az „eredeti” tao-t. Mint kiderült a látványcsapatsportok támogatása után járó adókedvezmény rendszerének meghosszabbítását kérte az Európai Bizottságtól a kormány. A tao-rendszert a kabinet változatlan formában kívánja fenntartani – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

TényTár