2017. március 13., hétfő

Lengyelországnak „nem áll érdekében az EU felbomlasztása” ?

A Jog és Igazságosság párt (PiS) nem érdekelt Marine Le Pen segítésében és az Európai Unió felbomlasztásában – mondta Beata Mazurek, a lengyel kormánypárt szóvivője. A francia elnökjelölt arra tett javaslatot, hogy hatalomra jutása esetén a két ország együtt kezdeményezze az Európai Unió feloszlatását.
A szóvivő hétfői közlése szerint a Jog és Igazságosság pártnak „nem áll érdekében, hogy Marine Le Pen francia elnökjelölt felbomlassza az Európai Uniót”. A nyilatkozat annak okán született, hogy Le Pen korábban a Rzeczpospolita lengyel napilapnak azt mondta; amennyiben megnyeri az elnökválasztást, javasolni fogja a PiS vezetőjének, hogy működjenek együtt az Európai Unió feloszlatása érdekében.
A közvélemény-kutatások szerint a Nemzeti Front vezetője nagy valószínűséggel megnyeri az elnökválasztás első fordulóját, ám a második fordulóban nem esélyes a győzelemre. Le Pen azzal vádolja az Európai Uniót, hogy megfosztotta nemzeti szuverenitásától Franciaországot; a kampány során számos alkalommal kijelentette, hogy megválasztása esetén népszavazást kezdeményezne az uniós tagság felmondásáról.
Az elnökjelölt programjának része emellett a határellenőrzés visszaállítása, a schengeni övezetből való kilépés, a vámhivatalok visszaállítása, az illegális bevándorlók francia állampolgársághoz jutásának ellehetetlenítése, és a deportálásuk megkönnyítése. Az elnökválasztás első fordulóját április 23-án, második fordulóját május 7-én tartják Franciaországban.

http://www.hidfo.ru/2017/03/lengyelorszagnak-nem-all-erdekeben-az-eu-felbomlasztasa/



Az EU-tagságot kidobnák, az eurót megtartanák a franciák

A Les Echos magazin megrendelésére készült felmérés szerint a francia lakosság 37%-a viszonyul negatívan az eurozóna-tagsághoz, de az uniós tagság fenntartását csak kevesebb mint 31%-uk tartja pozitív dolognak.
A pénteken nyilvánosságra hozott kutatás szerint a francia lakosság közel háromnegyede (72%-a) ellenzi azt az elgondolást, miszerint ki kellene lépni az eurozónából és helyette inkább visszatérni a nemzeti valuta használatához.
Az Elabe kutatóközpont által végzett felmérésből az is kiderült, hogy a lakosság 37%-a inkább negatívan, 31% inkább pozitívan viszonyul az uniós tagsághoz. A válaszadók 32%-a eközben úgy gondolta, hogy az EU-tagságnak jótékony hatásai, de igen komoly hátrányai is vannak.
Az eurozónából kilépést a Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen javasolta, akinek a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint esélye van az elnökválasztás második fordulójában is megmérkőzni a volt gazdasági miniszter Emmanuel Macronnal. Az elnökválasztás első fordulóját április 23-án, második fordulóját május 7-én tartják.

http://www.hidfo.ru/2017/03/az-eu-tagsagot-kidobnak-az-eurot-megtartanak-a-franciak/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése