Németország tíz százalékkal növeli a hadsereg méretét a következő hét év során, a védelmi minisztérium kedden kiadott közleménye szerint. A bejelentés alig egy nappal azt követően történt, hogy az amerikai alelnök felszólította a NATO-országokat szerepvállalásaik fokozására.
A német védelmi minisztérium először 2016 májusában jelentette be, hogy 14300 fővel bővíti a hadsereg személyi állományát, ami az első létszámbővítés lesz a hidegháború óta. Később ezt a számot húszezerre növelték, a legújabb tervek szerint 2024-re 198000 főre kell nőjön a Bundeswehr.
Ursula von der Leyen védelmi miniszter szerint most „nagyobb szükség van a német hadseregre, mint eddig bármikor”, és ennek alátámasztásaként számos országot felsorolt, ahol a német katonák NATO-misszió részeként „stabilizáló szerepet töltenek be”. A miniszter a létszámnövelés indokaként említette a Daes terrorszervezetet és az „orosz veszélyt” is.
Mike Pence amerikai alelnök hétfőn Brüsszelből üzent az európai országoknak: azt mondta, az USA továbbra is elkötelezett a katonai szövetség iránt, de az európai országoknak fokozniuk kell a védelmi kiadásokat, ha azt akarják, hogy ez a jövőben is így maradjon. A német védelmi minisztérium másnap bejelentette a további bővítésre vonatkozó terveket.

http://www.hidfo.ru/2017/02/nemetorszag-tiz-szazalekkal-noveli-a-hadsereg-letszamat/