A cseh köztársasági elnök szerint Európa-szerte láthatók példák arra, hogy a muszlimok nem akarnak integrálódni a helyi közösségekbe, ehelyett inkább muszlim többségű no-go zónákban élnek.
Az elnök szerint ő nem idegengyűlölő, és kifejezetten büszke azokra a vietnámi és ukrán migránsokra, akik sikeresen integrálódtak a cseh társadalomba. A muszlimokra vonatkozóan azonban azt mondta, egész Európában megfigyelhető, hogy nagy létszámú elkülönült közösségekben maradnak, és ilyen esetekben fennáll annak a veszélye, hogy nem is lehetséges az integráció.
A cseh vezető ugyanakkor hozzátette: vannak pozitív példák is, és amennyiben a muszlim közösségek kis létszámban vannak jelen, beilleszkednek a befogadó társadalomba.
A köztársasági elnök azonban óva intette az európai vezetőket, szerinte a nagyobb létszámú közösségek egyáltalán nem integrálhatóak. A TV Blesknek adott interjú során Zeman arról beszélt, hogy országában nem okoznak gondot a kis létszámú bevándorló közösségek, de a muszlim közösség megerősödését ő veszélyként értékeli, ami Csehországban is no-go zónák megjelenéséhez vezetne.
Az Európai Unió kvótarendszerével kapcsolatban is elsősorban azok az országok elutasítóak, ahol még nem él jelentős muszlim közösség, és még meg tudják akadályozni a párhuzamos társadalmak kialakulását. Szlovákia, Lengyelország és Magyarország emiatt ellenzi az EU-ba beengedett migránsok kvóta alapon történő szétosztását. Ugyanakkor, azok az országok, ahol már nagy létszámban élnek nem-európai bevándorlók, inkább elküldenék őket más országba, emiatt támogatják a kvóta alapú elosztást.

http://www.hidfo.ru/2017/01/zeman-nem-akarnak-integralodni-a-muszlim-bevandorlok/