A német alkancellár szerint Európa végletes megosztottságához vezetett, hogy Németország ragaszkodott az eurozóna tagállamaiban a megszorító intézkedésekhez, emiatt ma már nem elképzelhetetlen az Európai Unió felbomlása.
Sigmar Gabriel szerint nagyobb szabadságot kell adni Franciaországnak és Olaszországnak a költségvetés alakítása terén, mert a megszorító intézkedéseket kihasználhatják a populista politikusok. Az alkancellár a Der Spiegel magazinnak nyilatkozva azt mondta;
„gyakran kérdeztem a kancellárt, mi lenne költségesebb Németország számára: engedni még fél százalék deficitet, vagy Marine Le Pen elnökké válása?”
Elmondása szerint Merkel máig adós a válasszal, és ennek eredményeként Alekszisz Ciprasz görög kormányfő tavaly előállt egy javaslattal, miszerint a déli tagállamok létre kell hozzanak egy megszorítás-ellenes koalíciót, hogy felvegyék a harcot a német befolyással szemben.
A Sigmar Gabriel által említett gazdasági ellentétek csak súlyosbítják azt a széthúzó erőt, amit az euroszkeptikus mozgalmak megerősödése jelent az Európai Unió tagállamaiban, többek közt Hollandiában, Franciaországban és Németországban. Az alkancellár szerint, amennyiben az EU vezetői nem találják meg a választ ezekre a problémákra, nem lehet megakadályozni a szakadás létrejöttét, és az Európai Unió gazdasági törésvonalak mentén több részre hullását.
Sigmar Gabriel az interjú során elismerte, hogy jelenleg Németország élvezi leginkább az Európai Unió fennmaradásának előnyeit, mint gazdasági, mind pedig politikai téren.


http://www.hidfo.ru/2017/01/nemet-alkancellar-nem-elkepzelhetetlen-az-eu-felbomlasa/