Az év vége felé közeledve sem csitulnak a botrányos ügyek a jegybankelnök körül, pedig a lista már eddig is hosszú. Október elején írta meg az azóta felszántott Népszabadság, hogy a jegybankelnök Patai Mihály, az Unicredit Bank Hungary Zrt. igazgatójának lakását bérli, ezzel pedig számos ponton megsértheti a jegybank  belső etikai kódexét.
Matolcsy György a Parlamentben és egy hosszabb levélben cáfolta a vele kapcsolatos állításokat. A Parlamentben tett kijelentésével  azonban rögtön sikerült belefutnia egy nagyobb hazugságba, amikor azt mondta, hogy egy lejáratókampány és egy blöffsorozat része, hogy unokatestvére, Szemerey Tamás 600 millió forintot kapott volna a jegybanki alapítványoktól.
A jegybankelnök ügyei Rogán Antal viselkedésével egyetemben egyre kínosabbak a Fidesz számára, így talán nem a véletlen műve, hogy az ügyeket nyilvánosságra hozó Népszabadságot egyik napról a másikra beszántották.
matolcsy_1.jpg
Matolcsy és lakásügye
Október elején írta meg a Népszabadság, hogy Matolcsy György egy olyan budai luxuslakást használ, amelynek tulajdonosa nem más, mint Patai Mihály, az Unicredit Bank Zrt. vezérigazgatója. Patai Mihályt - aki egyben a Bankszövetség elnöke is - hosszú évtizedes barátság fűzi Matolcsy Györgyhöz, amelyet a bankadóval kapcsolatos kritikák sem rengettek meg. Mindez magánügyként is kezelhető lenne, ha nem arról lenne szó, hogy az MNB vezetője - aki egyben így a bankfelügyelet vezetője is -, az általa felügyelt bank vezetőjétől bérel lakást. Ezzel számos pontos sérülhet az MNB alapokmányában lefektetett előírás, amely alapján a jegybanknak az etikai szabályok betartásával, elfogulatlanul kell ellátnia a pénzügyi közvetítő rendszer felügyeletét és ellenőrzését. Az ilyen szoros kapcsolat pedig etikai szempontból számos ponton kifogásolható, és felmerülhet annak gyanúja, hogy a jegybank nem elfogulatlan Patai Mihály bankjával szemben.
Matolcsy György számára azért is kínos lehet, hogy nyilvánosságra került az ügy, mert számos múltbéli eseményt össze lehet kötni a Patai Mihállyal ápolt jó kapcsolatával. Például 2014-ben a jegybank jóval a piaci ár felett vásárolta meg az Eiffel Palace-t, a luxus irodaházhoz kötődő korábbi fejlesztéseket pedig nem más hitelezte, mint az Unicredit Bank. A megtérülés nem volt biztos az alacsony kihasználtság miatt, így mindenképpen jól jött a banknak, amikor a jegybank megvásárolta az ingatlant, mivel hatalmas kockázattól szabadultak meg.
A jegybankelnök nem mondott igazat...
Baloldali képviselők a Parlamentben is megkérdezték Matolcsy Györgyöt kínos ügyeivel kapcsolatban, a jegybankelnök azonban bulvárkacsának minősítette az összes esetet, és véleménye szerint csak lejáratókampány folyik ellene. Ennek a lejáratókampánynak a része, hogy a jegybankot a sajtó állandóan azzal vádolja, rengeteget költ luxustermékre, vagy éppenséggel arról cikkeznek, hogy a jegybanki alapítványok 600 millió forinttal segített ki unokatestvérét, Szemerey Tamást. Utóbbi viszont nem lejáratókampány vagy blöffsorozat része, hiszen a tavasszal nyilvánosságra hozott dokumentumokból derült ki, hogy a jegybank alapítványai valóban 600 millió forinttal támogatták a New Wave Production Kft.-t, am ely Szemerey Tamáshoz köthető. Matolcsy György egy másik rokona, Szemerey Gabriella pedig vezetői pozíciót tölt be a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványban. Az MNB-alapítványok ráadásul nemcsak a New Wave-nek nyújtottak jelentős támogatást, hanem számos egyéb olyan cégnek adtak pénzt, ami Szemerey Tamáshoz köthető.
Az MNB-alapítványok kínos ügyeit tavasszal a Fidesz megpróbálta törvényekkel eltüntetni, azonban az Alkotmánybíróság elkaszálta a törvényt, és az alapítványok kénytelenek nyilvánosságra hozni, hogy mire hasznának fel több mint 250 milliárd forint közpénzt.
Matolcsy György így egyértelműen nem mondott igazat, amikor kijelentette, unokatestvére nem kapott pénzt az alapítványoktól, még akkor sem, ha mindenféle úton megpróbálják letagadni, hogy Szemerey tulajdonos lenne a New Wave-ben.
A jegybankelnök nemcsak a Parlamentben, hanem egy hosszabb levélben is cáfolni kívánta az ellene felhozott vádakat. A több helyen is ironikus és cinikus levél azonban számos pontján kérdéseket vet fel Matolcsy hitelességével kapcsolatban, hiszen a jegybankelnök szerint az alapítványok átláthatóan működnek, arról viszont nem esett szó, hogy ez az átláthatóság a sajtónak és Alkotmánybíróságnak köszönhető, hiszen ha Fideszen múlt volna, minden titkosítva lett volna.
Az MNB által felkért szakértők szerint sincs minden rendben az MNB-alapítványok körül, a Pallas Athéné-Alapítványok működése nem szabályos. Az alapítványok többsége nem tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek, így pedig nehézkes felügyelni a rájuk bízott több mint 250 milliárd forint sorsát, a jogi szakvélemény alapján ráadásul az MNB felügyelőbizottsága sem tudja megfelelően ellenőrizni a gazdálkodásukat.
Nem vállalja a kínos ügyeket...
Matolcsy György válaszaiból teljesen egyértelműen kivehető, hogy a jegybank elnök nem hajlandó vállalni kínos ügyeit, sem azokat, amelyek már jegybankelnöki tevékenységéhez köthetőek, sem azokat, amelyek még nemzetgazdasági miniszteri múltjából származnak. A jegybankelnök szerint például nem tartozik a Magyar Nemzeti Bank elnökének feladatkörébe, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium évekkel ezelőtt milyen döntést hozott, bár ezekért a döntésekért akkoriban nem mást felelt, mint Matolcsy György.
A Fidesz számára egyre kínosabb ügyek
Matolcsy ügyeit megszellőztető Népszabadságot azóta beszántotta a Fidesz, sajtóhírek szerint ebben jelentős szerepe volt annak, hogy a lap egyre több kínos ügyet hozott nyilvánosságra, amelyek részben Matolcsyhoz, részben Rogán Antalhoz voltak köthetőek. A kormánypárt számára pedig egyre kínosabbak ezek az ügyek, mivel az urizálás és a korrupciógyanús ügyek még saját választóik körében is visszatetszést keltenek.
Talán nem véletlen, hogy Matolcsy esetében egy törvénnyel próbálták meggátolni, hogy mindenki megtudja, mire is költenek a jegybanki alapítványok, végül azonban felsült a Fidesz terve. A kínos ügyek eltakargatásának újabb lépcsője lehet a nem kormánypárti sajtó beszántása, ennek egyik lépcsője volt a Népszabadság megszüntetése. A folyamat végét nem látni, azonban a 2018-as választás közeledtével a Fidesz számára mindenképpen fontos, hogy hasonló kínos ügyek ne kerüljenek napvilágra, rontva a párt népszerűségét.
TényTár