Matteo Renzi olasz kormányfő valószínűleg vereséget szenved a december 4-i népszavazáson, aminek eredményeként végül Olaszország is kiléphet az Európai Unióból.
Matteo Renzi, Olaszország miniszterelnöke saját karrierjét tette kockára azzal, hogy népszavazást írt ki a szenátus jogköreinek korlátozásáról és a kormányfő által kezdeményezett törvények keresztülvitelének megkönnyítésével kapcsolatban. A közvélemény-kutatások szerint a lakosság nagy mértékben elkötelezett a „nem” szavazat mellett, ami egyben az Európai Unió elleni tiltakozást is jelenti. Renzi korábban ígéretet tett arra, hogy lemond a kormányfői posztról, amennyiben a referendum elbukik.
A mérések szerint az ország déli régióiban – a szegényebb területeken – a várható „nem” szavazatok aránya 11%-kal meghaladja az „igen” szavazatokét. Országos átlagban pedig ez hét százalékos különbséget jelent, ami alapján szinte biztosra vehető, hogy a kormányfő kezdeményezését nem fogják megszavazni az emberek; a brit kilépési referendumot megelőzően 4%-os többséget mértek, ami később visszatükröződött a szavazás eredményeiben.
Az Express.co.uk információi szerint Renzi terveinek elutasítottsága egyfajta általános protest-hangulatot tükröz, amivel az elszegényedő lakosság a kormányfő és az Európai Unió ellen is tiltakozását fejezi ki.

http://www.hidfo.ru/2016/11/egy-nepszavazas-miatt-mondhat-le-olaszorszag-miniszterelnoke/