kalozpart
Az izlandi Kalózpárt készen áll arra, hogy menedéket adjon Edward Snowdennek, ha arra esetleg szüksége van és állampolgárságot igényelne Izlandon.
A párt tagja, Sunna Aevarsdottir a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva megismételte, hogy pártja, ahogy közvetlen a kiszivárogtatásokat követően, most is készen állna megadni a menedékjogot az NSA volt alkalmazottjának, aki lerántotta a leplet az amerikai titkosszolgálatok által folytatott tömeges megfigyelési programról.
“Mint azt korábban is mondtuk; ha Snowden esetleg érdekeltté válik abban, hogy ide jöjjön, és állampolgárságot kapjon, mi mindent megtennénk annak érdekében, hogy az ő számára menedéket adjunk.”
A politikus ugyanakkor hozzátette, hogy az NSA volt alkalmazottja jelenleg nagyobb biztonságban van Oroszországban.
Snowden 2013-ban kapott átmeneti menedékjogot Oroszországban, miután információkat hozott nyilvánosságra az NSA tömeges megfigyelési programjáról. Az izlandi Kalózpárt felemelkedése is ehhez az eseményhez köthető; a kiszivárogtatások hatására Izlandon tömeges tüntetések kezdődtek, és részben ezt a tiltakozási hullámot kihasználva tudott jelentős politikai erővé válni a Kalózpárt.
Máig nem ismert, hogy Snowden mennyi információt tudott magával vinni az NSA adatbázisaiból, de azóta számos kiszivárogtatáshoz köthető globális botrány történt, amiért amerikai politikusok áttételesen Oroszországot tették felelőssé.
Miután elhagyta az USA területét, Snowden azonban nem csak Oroszországban, hanem Kínában is tett egy rövid látogatást. Így elképzelhető, hogy amennyiben az amerikai titkosszolgálatok elfogják az NSA volt munkatársát, a kiszivárogtatások Snowden bíróság elé állítása után új lendületet vehetnek.

http://www.hidfo.ru/2016/11/a-kalozpart-menedeket-adna-edward-snowdennek/