russianvikingfilm

Egy monumentális film Szent Vlagyimirról, – s az oroszok viking őseiről (ruszok), – S Oroszország (a Kijevi Rusz) megalapításáról. Anno: I.sz. 980.

Amit nálunk magyaroknál Szent István jelent, az az oroszoknál Szent Vlagyimir, az államalapító és országát a keresztény hitre térítő uralkodó egyszerre.
Szent Vlagyimir rendkívül rátermett, tetterős, sikeres uralkodó volt. Hazáját a viking ősök (Rurikok), dinasztikus házasságaival is erősítette, élénkítette a külfölddel folytatott kereskedelmet, katonai erejével pedig törzsek egész sorát vonta fennhatósága alá. Egész sornyi erődített várost létesített, hogy védelmi övet vonjon a Kijevi Rusz köré a sztyeppei népek ellen. Biztosította országa külső és belső stabilitását.
A Nyesztor Krónika szerint 988-ban Krím félszigeten lévő Kherszonészoszban felvette a Bizánci Kereszténységet. (Ma Kherszon, Szevasztopol mellett található). Ezután elrendelte teljes birodalma; Novgorod és Kijev tömeges megtérítését. Kijevben pünkösdkor a Dnyeper vizében tömegesen keresztelkedtek meg alattvalói is, de előbb a pogány bálványokat beleszórták a folyóba.
Ezen tények ismeretében talán nem kell meglepődni azon, hogy az oroszok, azon kívül, hogy rengeteg vér árán védték meg az ellenségtől a Krím-félszigetet, 1856-ban a Krími háborúban, a Második Világháborúban (1941-42, Szevasztopoli csata, a Krím visszavétele 1944-ben), tehát nem kell meglepődni azon, hogy az orosz nép miért is ragaszkodik a ehhez a félszigethez, hiszen, azon kívül, hogy túlnyomó többségében oroszok lakják, de az őstörténetük szerves része is egyben.
szent-vlagyimir-katedralis-kherszon-szevesztopol
Szent Vlagyimir Katedrális – Kherszon, Szevasztopol, – Krím
Érdeklődve várjuk, az év végére forgalomba kerülő teljes filmet.
Fort András / Szabad Riport
Történelmi hátterek: I. Vlagyimir, Kijevi nagyfejedelem, (Wiki) >>