clinton-trump-hidfo-ru
Az amerikaiaknál megfelelően ragad a boríték, így nem marad el az elnökválasztás – viszont több tagállamban nem fogják beengedni a nemzetközi megfigyelőket. Így akár az is előfordulhat, hogy a bevándorláspárti jelölt nyeri a választást.
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet amerikai választási megfigyelői arról számoltak be, hogy a november 8-i elnökválasztás idején több tagállam nem fog nemzetközi megfigyelőket engedni a választókörletek közelébe. Az EBESZ megfigyelői csoport vezetője, Audrey Glover a National Press Club rendezvényén azt mondta az újságíróknak, hogy október 24-én az EBESZ kiadja belső jelentését ezzel kapcsolatban, egy nappal a választást követően pedig egy sajtótájékoztatót tartanak, amin összegzik az amerikai elnökválasztás tapasztalatait, illetve, hogy mennyire volt átlátható a választási folyamat.
Az eddigiek alapján azonban az amerikai elnökválasztás mindennek nevezhető, csak átláthatónak nem: az EBESZ-vezető közlése szerint több tagállamban a törvények eleve nem teszik lehetővé nemzetközi megfigyelők beengedését. Így bármely jelölt is nyeri a választást, Európában is komoly vitát gerjeszthet, hogy mennyire lehet legitimnek tartani az elnökválasztás eredményeit.

http://www.hidfo.ru/2016/10/nem-engedik-be-a-nemzetkozi-megfigyeloket-az-amerikai-elnokvalasztasra/