magyarország szlovénia határkerítés hidfo.ru
Egy szerb politikai elemző szerint Magyarország az uniós tagság ellenére is sikeresen megvédte saját érdekeit a migrációs válság idején, és a magyar modell Szerbia számára követendő példává vált.
Magyarország képes volt arra, hogy az Európai Unió nyomásgyakorlása ellenére is megvédje saját határait a migránsoktól, és egyfajta pragmatikus megközelítést képvisel saját érdekeinek védelme terén, emiatt a magyar modell követendő példaként áll Szerbia előtt – mondta Dragomir Andjelkovic szerb politológus, a Szputnyik hírügynökségnek adott interjú során. Andjelkovic Orbán Viktor szerbiai látogatását kiemelt fontosságú eseménynek nevezte, és annak szükségességéről beszélt, hogy Szerbia is egy a magyar-szerb határon épített kerítéshez hasonló határzárral védje meg magát a közel-keleti migránsok törvénytelen bevonulásától.
“Magyarország sikeresen megvédte nemzeti érdekeit, annak ellenére is, hogy az Európai Unió tagja. Nem akar a neo-kolonialista mátrix része lenni, ahol arra kényszerülne, hogy felszámolja saját magát mások érdekvédelmének részeként. Magyarország határozottan saját érdekeit védelmezi a migrációs válság során […] úgy gondolom, eljött annak az ideje, hogy Szerbia is alkalmazza a magyar gyakorlatot, és megvédje saját határait a közel-keleti migránsoktól.” – mondta.
A szakértő szerint a magyar kormány nem csak fizikai határzárat épített, hanem egy pszichológiai falat emelt az ország körül, ami arra ösztönzi a migránsokat, hogy lehetőségeik szerint próbálják elkerülni Magyarországot. Andjelkovic emellett azt mondta, Magyarország kezdeményező szerepet vett fel az Európai Unió országai közt, és idővel más európai országok is elkezdhetik alkalmazni a magyar modellt a migráció kezelésére vonatkozóan. A szakértő szerint Szerbia is egy ilyen határzárat kell építsen, hiszen ma már nem számolhat azzal, hogy a migránsok Magyarországon át továbbutaznak Európába.
Andjelkovic emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormány nem egy önző álláspontot képvisel a migránsok kizárásával, hiszen azáltal, hogy megépült a határzár, a magyar hatóságok nem hárítják Szerbiára a problémát: Magyarország segítséget ajánl más térségi országoknak határaik megvédésében – ezt a segítséget pedig el kellene fogadniuk.
“A magyar tapasztalatok és a nekünk felajánlott segítség kifejezetten hasznos számunkra ebben a helyzetben. Magyarország segítséget nyújthat nekünk abban, hogy megvédjük Szerbiát az európai hatalmi központokkal szemben, melyek egyre élesebben ellenzik Belgrád bevándorlás-politikáját.”
Andjelkovic szerint emellett Szerbia sokat tanulhatna Magyarországtól a külkereskedelem terén is; elsősorban azzal kapcsolatban, hogyan lehet úgy kiváló kapcsolatokat ápolni nem-európai országokkal, hogy aközben az Európai Unió megpróbálja módszeresen megakadályozni ezeket a kapcsolatépítéseket.
“A magyarok kiválóan működő modellt dolgoztak ki a mezőgazdasági export tekintetében, és jól szervezett módon vonulnak be az orosz piacra, amiből Szerbia is sokat tanulhatna.” – mondta. “Mi gyakran a rossz kapukon döngetünk, és saját rossz tapasztalatainkból tanulunk. Ezúttal másként kell működnünk: Magyarország tapasztalatait kell figyelembe venni, hiszen ellenszélben sikeresen képviseli saját érdekeit.”
Orbán Viktor tegnap találkozott Aleksandar Vucic szerb kormányfővel, ahol megállapodtak a migrációs válság kezelésében való együttműködésről. A szerb politológus mérföldkő jellegű eseménynek nevezte a találkozót.


http://www.hidfo.ru/2016/09/szerb-szakerto-europa-peldat-vehetne-magyarorszagrol/