zászló Európai Unió hidfo.ru
Skócia volt miniszterelnöke, Henry McLeish azt mondta, a britek megszavazták az Európai Unióból való kilépést, de nem tudják, a döntésüknek mi lesz a következménye. Szerinte nincs kizárva, hogy nemsokára újabb népszavazást tartanak.
Nincs kizárva, hogy az Egyesült Királyság nemsokára újabb népszavazást tart, mert az uniós tagság kérdésében “mélyen megosztott” az ország – mondta Henry McLeish, Skócia volt miniszterelnöke.
A brit parlament nemrég vitát kezdett egy petícióval kapcsolatban, amit több mint ötmillióan írtak alá, és követelte, hogy írjanak ki újabb népszavazást az EU-tagságról. McLeish azt mondta, a Brexit-tábor szerint a nép kinyilvánította véleményét a kilépési referendummal, és ez a demokrácia lényege, de a Brexit-tábor képviselői nem engedik, hogy az emberek beleszóljanak abba, mi történik majd a kilépést követően.
A politikus szerint egy újabb népszavazásra lesz szükség, amikor lezárultak a kilépési tárgyalások, hiszen az emberek egyelőre nem tudják, milyen változások történnek majd a referendumon hozott döntés következtében; az is lehet, hogy azok, akik a kilépést kezdetben támogatták, a konkrét letárgyalt feltételek láttán már nem támogatnák az Európai Unió elhagyását.
McLeish szerint az ország mélyen megosztott ebben a tekintetben, és június 23-án a britek úgy hoztak döntést a kilépésről, hogy még nem ismerték annak várható következményeit. A tényeket csak a kilépési tárgyalások végeztével fogják ismerni, ezek ismeretében azonban nem biztos, hogy a kilépést megszavazó 17,4 millió ember újra az elszakadás mellett döntene. Az Egyesült Királyság nemsokára megkezdi a Lisszaboni Egyezményben foglaltak szerint a formális kilépési folyamatot, azt követően kezdődnek a tárgyalások, amin az Egyesült Királyság és az Európai Unió közti kapcsolatok új formájáról határoznak.


http://www.hidfo.ru/2016/09/nincs-kizarva-hogy-ujabb-referendumot-tartanak-a-britek/