EU-Törökország-zászló-hidfo.ru-1-1
Ömer Celik európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint Törökország nem fogja teljesíteni a migrációs egyezményben vállalt kötelezettségeit, ha Brüsszel nem ad azonnal egy fix dátumot a vízummentesség megadására vonatkozóan.
Májusban az Európai Bizottság javasolta, hogy az Európai Parlament szavazza meg Törökország számára a vízummentességet, miután Ankara megfelelt az ezzel szemben támasztott 72 követelménynek, többek között az adatvédelmi előírások és a terrorellenes törvények tekintetében. Utóbbi azonban egy olyan követelmény, amit a török kormány nem hajlandó teljesíteni: Celik a Haberturk televíziónak nyilatkozva azt mondta, nem fognak változtatásokat hozni a terrorizmus elleni törvényekben, és Brüsszel – a feltétel teljesítése nélkül – adjon meg fix dátumot a vízummentesség életbe lépésére vonatkozóan. Ellenkező esetben Törökország kivonul a migrációs egyezményből, és a továbbiakban nem fogja őrizni a határokat Európa irányába, emellett illegálisan érkezett migránsokat sem hajlandó visszafogadni.
Az Európai Unió és Törökország márciusban kötött megállapodást a bevándorlás “kezeléséről”. Ennek jegyében Törökország 1-1 arányban visszavesz az Európai Unióba illegálisan érkezett migránsokat, cserébe az unió legálisan enged be ugyanennyit. Brüsszel a migrációs egyezmény megkötésekor tett ígéretet a vízummentesség megadásának felgyorsítására.


http://www.hidfo.ru/2016/08/torokorszag-ujabb-fenyegetessel-akar-vizummentesseghez-jutni/