Az MI5 brit hírszerző ügynökség az elmúlt néhány év folyamán hét terrortámadást akadályozott meg egy olyan technika segítségével, ami valószínűsíti a megfigyelt potenciális terroristák cselekvéseit.
Az MI5 Viselkedéstudományi Egysége (BSU) olyan kriminológusokat és pszichológusokat alkalmaz, akik a 2004-ben indult program keretén belül folyamatosan elemzik a megfigyelt célszemélyek viselkedését, hogy megállapítsák, készen állnak-e erőszakos cselekmény elkövetésére. A BSU egyik központi célkitűzése, hogy beazonosítson bármely potenciális fenyegetést: igyekeznek megtalálni azokat a személyeket, akik nagy valószínűséggel terrortámadást, vagy más erőszakos cselekményt követhetnek el.  A megfigyelendő alanyokat a hírszerző ügynökség informátorai által szolgáltatott információk alapján válogatják össze, de a programban már jelentő szerepet kap a nyílt forrásból – pl. online közösségi média – származó információk szűrése is.
A szakértők az így összeállt adatbázisban kutatnak különféle szokatlan tevékenységek után; ilyen lehet a fokozódó sérelemérzet, vagy a határozottabbá váló törekvés azirányba, hogy az alany bizonyos készségekre tegyen szert – azon törekvés részeként, hogy hatékonyabban valósíthassa meg terveit, valamint az ahhoz szükséges logisztikát.
Egy az egységben hat évet szolgáló szakértő a Sunday Times-nak nyilatkozva elmondta, hogy nagyon pontosan megállapítható az a határvonal, amikor egy potenciális terrorista már nem csak beszél agresszív szándékairól, hanem készen áll arra, hogy a tettek mezejére lépjen. Az ilyen személyek ugyanis számos jelét mutatják ennek, személyiségjegyeik határozottan megváltoznak a terrorcselekmény elkövetése előtt, emellett egyik hétről a másikra nagy horderejű változások mutathatóak ki az életvitelükben.
A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az elkövetők több mint 60%-a ad valamilyen jelet arra vonatkozóan, hogy terrorcselekmény végrehajtására készül, és ezeket a jeleket a megfigyelésükkel be lehet azonosítani. Egy ilyen példaként említhető Roshonara Choudhry, egy az Al-Kaida által inspirált elkövető, akinek életében szintén lényegi változások történtek, mielőtt 2010-ben megkéselt egy országgyűlési képviselőt. Choudhry otthagyta a főiskolát, valamint kiürítette bankszámláit, hogy a hatóságok így ne férhessenek hozzá a pénzéhez. Emellett lerendezte diákkölcsöneit, mert attól tartott, hogy hátrahagyott adóssága a szülei számára jelent majd problémát.
A lapnak nyilatkozó szakértő elmondása szerint hibás az a feltételezés, miszerint az extrémisták többsége valamilyen mentális problémával küzd. “A terrorszervezetek tagjainak mindössze 2 százaléka küzd mentális egészségügyi problémákkal, miközben a társadalomban ez az arány 30 százalékra tehető.” – mondta. A BSU jelenleg közel ezer potenciális terroristát tart megfigyelés alatt, beleértve mintegy 400 olyan személyt, akik nemrég tértek vissza Szíriából.


http://www.hidfo.ru/2016/08/het-terrortamadast-akadalyozott-meg-a-brit-hirszerzes/