2016. augusztus 9., kedd

Törökország kiterjedt védelmi ipari együttműködést kezd Oroszországgal

1044087698
A török-orosz atomprogram folytatásáról, és a Török Áramlat gázprojekt újraélesztéséről állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz államfő, és Recep Tayyip Erdogan török elnök. A közös sajtótájékoztatón elhangzottak szerint további projektek megkezdéséről is politikai döntés született.
Vlagyimir Putyin elmondása szerint számos olyan közös projekttel kapcsolatban állapodtak meg, melyek egyértelműen politikai döntést igényeltek – ilyen megállapodás Törökország első atomerőművének működtetése, és a Török Áramlat gázprojekt, ami a Fekete-tengeren és Törökországon keresztül orosz gázzal látná el Dél-Európát.
A török elnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy stratégiai befektetés státuszúvá teszik az Akkuyu atomerőmű-projektet, és ebben a tekintetben megállapodásra jutottak az orosz államfővel. Erdogan emellett elmondta, hogy
kiterjedt együttműködést kezdenek a védelmi iparban is.
Az atomerőmű-építésről még 2010 májusában született megállapodás. A Török Áramlat projekt megkezdéséről 2014 decemberében döntöttek, majd 2015 végén függesztették fel, miután Törökország lelőtte az orosz légierő egy gépét Szíria felett. A két ország kapcsolatai akkor kezdtek enyhülni, amikor Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy a török elnök bocsánatkérő levelet írt Vlagyimir Putyinnak, és részvétét nyilvánította a lelőtt pilóta hozzátartozóinak.


http://www.hidfo.ru/2016/08/torokorszag-kiterjedt-vedelmi-ipari-egyuttmukodest-kezd-oroszorszaggal/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése