Herkules hidfo.ru
Olaszország csatlakozik az Egyesült Államok terrorellenes koalíciójához Líbiában, és felajánlotta az amerikaiaknak a szicíliai Sigonella légibázist, hogy onnan kiindulva folytassanak bombázásokat. Ez a “felajánlás” azonban nem önként történt: nem volt más választásuk.
Szerdán Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter a parlament alsóházában felszólalva megerősítette; Olaszország felhatalmazást ad az amerikai légierőnek arra, hogy Olaszországból kiindulva hajtson végre légicsapásokat Líbiában a Daes állásai ellen.
Mirko Molteni, ismert katona-újságíró azonban a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a döntés a terrorveszély fokozódásához vezet, hiszen Olaszország közvetlen érintetté válik a tenger túlsó partján zajló háborúban. “A probléma az, hogy a Daes már korábban is megfenyegette Olaszországot terrortámadás elkövetésével, különösen Rómát, mint a katolikus világ fővárosát. Tény, hogy azáltal, hogy Olaszország a koalíció rendelkezésére bocsátja katonai bázisait, közvetlen katonai célponttá válik.” – mondta.
A szakértő szerint a kormány ezen döntése igen hamar le fog számolni az illúzióval, miszerint ‘Olaszország biztonságos hely, ami nem elérhető a terroristák számára’. Ugyanakkor, Molteni megjegyezte; Olaszországnak nem sok beleszólása volt abba, hogy az amerikaiak használhatják-e a szicíliai légibázist. “Ez egy tendenciává válik az utóbbi évtizedekben. 2011-ben a Berlusconi-kormány nem mondhatott nemet Kadhafi Líbiájának lebombázására, amit Nicolas Sarkozy francia elnök kezdeményezett. Olaszország rákényszerült arra, hogy szerepet vállaljon egy történelmi hiba elkövetésében, ami Líbia mai instabilitásához vezetett”.
Molteni szerint a líbiai bombázásoknak most sokkal inkább politikai, mint katonai jelentősége van. A Tripoli központú, Fayez al-Sarraj féle politikai formáció az ország egyedülálló kormányává akarja nyilvánítani magát, de eközben működik egy másik kormány is Tobrukban, ami aktívan harcol a Daes ellen Bengázi térségében.
A szakértő kifejtette, hogy Olaszország katonai hűsége az Amerikai Egyesült Államok irányába a hibás történelmi berögződésekhez ragaszkodáson alapszik, hiszen mindez Olaszország NATO-tagsága miatt történik. “A Szovjetunió felbomlását követően nem volt többé keleti veszély; Oroszország ma már szövetséges a terrorizmus elleni harcban, nem ellenség. A politikai elit azonban ezt nem hajlandó figyelembe venni, és ragaszkodik a hidegháborús berögződésekhez, miközben teljes mértékben figyelmen kívül hagyja Olaszország nemzetbiztonsági érdekeit.”
Molteni emellett azt mondta, az USA által vezetett koalíció bombázásai a Líbiában működő rivális kormányok közti fokozott rivalizáláshoz vezetnek, ami lehetetlenné teszi az ország stabilizálását.


http://www.hidfo.ru/2016/08/az-amerikaiak-a-terrorizmus-celpontjava-tettek-olaszorszagot/