A Cseh Köztársaság és Szlovákia a közeljövőben aláírhat egy egyezményt a közös légtérvédelemről, ami a cseh és szlovák pilótákat egyaránt felhatalmazza arra, hogy erőt alkalmazzanak a másik ország légterében.
A Ceske Noviny híroldal szerint a cseh és szlovák hatóságok májusban kötöttek elvi megállapodást a közös légtérvédelemről, és a következő hetekben fog sor kerülni az egyezmény tényleges szövegének megfogalmazására.
Az egyezmény a NATO úgynevezett “integrált lég- és rakétavédelmi rendszerének” hatókörén kívül esik, tehát ez a két ország közt a NATO-tól függetlenül kialakítandó egyezmény, ami az észak-atlanti tömb erre vonatkozó irányelveinél nagyobb mozgásteret ad. A jelenlegi egyezmény is felhatalmazza a cseh vadászgéppilótákat arra, hogy Szlovákia légterén át kísérjenek olyan gépeket, melyek nem reagálnak semmilyen jelzésre. Az úgy egyezmény célja azonban kifejezetten az lesz, hogy a két ország légierői egymás légterében le is lőhessék a kockázatosnak ítélt gépeket.
A híroldal szerint, amennyiben egy civil utasszállító gépet Szlovákia felett terroristák eltérítenek, egy cseh pilóta is lelőheti a gépet a szlovák légtérben. Csehországnak semmilyen más országgal nincs ehhez hasonló egyezménye.


http://www.hidfo.ru/2016/08/csehorszag-es-szlovakia-egyezmenyt-kot-a-kozos-legtervedelemrol/