Mélypontra esett Angela Merkel támogatottsága, miután a német választók számára is egyértelművé vált, hogy összefüggés van a kancellár politikája, és a Németországban történt terrortámadások közt.
Az ARD-DeutschlandTrend felméréséből kiderült, hogy a német kancellár támogatottsága 12 százalékkal csökkent júliusban. Korábban a megkérdezettek 59%-a mondta azt, hogy támogatja Merkelt – ez a szám csökkent egyetlen hónap leforgása alatt 47 százalékra.
A Focus magazin szerint a kancellár támogatottságának gyors csökkenését az utóbbi hetekben történt terrortámadások okozták. Július 18-án egy menekült baltával támadott egy vonat utasaira. Néhány nappal később, július 22-én egy iráni származású német állampolgár kilenc embert gyilkolt meg Münchenben. Július 24-én egy szíriai menekült macsétával gyilkolt meg egy várandós asszonyt – fényes nappal -, majd néhány órával később egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Ansbachban. A német sajtó először úgy számolt be a történtekről, hogy “robbanás történt, amiben egy szíriai állampolgár életét vesztette”, de órákon belül kiderült, hogy a szíriai bevándorló robbantotta fel magát.
Merkel támogatottságának csökkenésével politikai ellenfelei erősödnek. Horst Seehofer, Bajorország miniszterelnöke – aki mindvégig a határok lezárását sürgette – támogatottsága 33-ról 44 százalékra emelkedett a menekültek által elkövetett gyilkosságok hatására, szintén egyetlen hónap leforgása alatt. Seehofer támogatottságának emelkedése ráadásul azt mutatja, hogy a terrortámadások nem terelik automatikusan másik politikai oldalhoz a választókat, hanem a németek többsége közvetlen Angela Merkel személyét tartja felelősnek a terrortámadásokért.


http://www.hidfo.ru/2016/08/a-nemetek-merkelt-tartjak-felelosnek-a-terrortamadasokert/