Bár Németország vezetői szerint az orosz katonai erő kihívást jelent, a német védelmi minisztérium által az imént kiadott Fehér Könyvben az áll; a kontinens biztonsága nem garantálható anélkül, hogy Európa kiterjedt biztonságpolitikai együttműködést folytatna Oroszországgal.
A nap folyamán a német parlament elfogadta az ország biztonságpolitikájával és a Bundeswehr jövőjével kapcsolatos Fehér Könyvet. Az Ursula von der Leyen védelmi miniszter által jegyzett dokumentum szerint “Európában a fenntartható fejlődés és biztonság nem garantálható többé Oroszországgal kezdett kiterjedt együttműködés nélkül.”
A dokumentum szerint “Moszkva a jövőben is biztonsági kihívást jelent a kontinens számára”, de miközben Európa törekszik az orosz befolyással szembeni ellenállásra, bizonyos biztonságpolitikai kérdésekben mégis kiterjedt együttműködést kell folytasson Oroszországgal, hiszen e nélkül nem kezelhetőek az Európában jelentkező biztonsági kihívások.
Ursula von der Leyen májusban előterjesztette a német fegyveres erők megreformálásának tervezetét. 1990. óta ez az első olyan program, ami Németország fegyveres erőinek bővítését irányozza elő. A védelmi miniszter szerint Európa lépéseket kell tegyen az irányba, hogy az Amerikai Egyesült Államoktól függetlenül is garantálni tudja a régió stabilitását.
“Megváltozott a biztonsági környezet, ami az európai fegyveres erőktől gyors reagálást és nagyobb erőt követel meg. Újra be kell fektessünk a védelmi iparba, egy kollektív, lépésről-lépésre megközelítés részeként. Többé nem támaszkodhatunk másokra a saját biztonsági problémáink megoldása terén.”
A védelmi miniszter kijelentései visszavezethetőek az amerikai politika alakulására is; Donald Trump az elnökválasztási kampány során gyakran hangoztatja, hogy a NATO csak az amerikai adófizetőket sújtó teher, emiatt fel kell oszlatni, az USA fegyveres erői pedig nem kellene részt vegyenek olyan országok védelmében, melyek saját magukat megvédeni nem tudják.


http://www.hidfo.ru/2016/07/nemet-vedelmi-miniszter-europa-biztonsaga-nem-garantalhato-oroszorszag-nelkul/