Líbia egységkormány hidfo.ru
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa feloldhatja a Líbiára kivetett fegyverembargót, hogy ezzel segítse az ország reguláris hadseregét a terrorszervezetek elleni harcban.
Martin Kobler, az ENSZ BT líbiai különmegbízottja szerint a Líbiára kivetett embargót fel kell oldani, hogy ezáltal fegyverhez juthassanak a Daes (Iszlám Állam) elleni harc során. A diplomata azt mondta, a kivételezett helyzet azonban csak azokra lehet érvényes, akik közös parancsnoki struktúrában vannak az ország valamennyi részén működő reguláris líbiai hadsereggel, és betartják a politikai rendezésre vonatkozó irányelveket.
Kobler a Szputnyik hírügynökségnek adott interjú során kifejtette, hogy az ENSZ BT a fegyverembargó eltörlése mellett meg kell teremtse azokat a biztosítékokat, melyek lehetővé teszik, hogy a Líbiába szállított fegyvereket ne értékesítsék tovább különféle “ellenzéki csoportoknak”: megfigyelés alatt kell tartani, hogy az átadott fegyvereket később hova szállítják, valamint állandó jelleggel ellenőrizni kell, hogy azokat a terrorszervezetek elleni harcra használják-e.
Líbiában Moammer Kadhafi hatalmának 2011-es megdöntését követően vannak anarchikus állapotok. Az országban két rivális kormány működik; a nemzetközileg elismert Képviselőtanács, és a Tripoli központtal működő Általános Nemzeti Kongresszus. Márciusban létrejött az ENSZ által támogatott Nemzeti Egyetértés Kormánya, ami azonban egyelőre nem tudta újraegyesíteni az országot. A fegyverembargó feloldását követően az ENSZ által elismert kormány ellenőrzése alatt működő reguláris hadsereget látnák el modern fegyverekkel.


http://www.hidfo.ru/2016/07/feloldhatjak-a-libiai-fegyverembargot/