Az Egyesült Államok hadseregének európai főparancsnoksága bejelentette, hogy az amerikai fegyveres erők helyettes parancsnoka és a Pentagon költségvetését szabályozó albizottság számos tagja Ukrajnába érkezett, ahol látogatást tettek az ott működő amerikai katonai misszión, és megtekintették a Rapid Trident 16 hadgyakorlatot.
Az amerikai hadsereg európai főparancsnoksága hivatalos közleményében kijelentette, hogy a helyettes parancsnok és a bizottsági tagok Javorivbe látogattak, ahol megtekintették az ott működő amerikai misszió tevékenységét, illetve ellátogattak az egyik éppen folyamatban lévő hadgyakorlatra, amin amerikai katonák nagy számban vesznek részt. A John Gronski dandártábornok által jegyzett közleményben az áll, hogy “megnyugtató volt látni azt a magabiztosságot”, amivel az ukrán katonák és amerikai kiképzők együtt tudnak működni. Miközben az ukrán válság rendezését garantáló minszki egyezmény szerint Ukrajna területéről ki kell vonni minden idegen fegyveres erőt, az USA fegyveresei mégis magabiztosan ott tartózkodnak, ezzel hátráltatva a konfliktus rendezését.
A Rapid Trident 16 egy éves rendszerességgel tartott hadgyakorlat, melyen 13 NATO-szövetséges és partnerország vesz részt. A nyugati országok rendszerint Oroszországot vádolják azzal, hogy fegyveres erői jelen vannak Ukrajna területén. Bár az orosz hadsereg jelenlétét még nem sikerült bizonyítani, a NATO-tagállamok fegyveresei teljesen nyíltan tartózkodnak Ukrajna területén, ahol számos hadgyakorlatot folytatnak. Annak ellenére, hogy a minszki egyezmény szerint minden külföldi fegyveres el kell hagyja az országot, már ezen az egy hadgyakorlaton is 13 idegen ország fegyveres erői vannak jelen. Nem beszélve azokról a kiképzési programokról, melyeket Ukrajna országra szabott kormányközi egyezmények keretén belül kezdett meg a NATO partnerországaival.
Az amerikai-ukrán hadgyakorlat Lvov városa és a lengyel határ közt zajlik, tehát az amerikai fegyveresek nem a határon, hanem Ukrajna területén tartózkodnak.
2015. februárjában Kijev és az Ukrajnától elszakadó régiók képviselői megállapodást írtak alá Minszkben, ami lefektette a válság rendezésének alapjait: gondoskodott a tűzszünetről, és a frontvonalról a nehézfegyverzet kivonásáról. A minszki egyezmény 10. cikke előírja, hogy minden külföldi fegyveres el kell hagyja Ukrajna területét. A NATO-országok katonái minden bizonnyal külföldi fegyveresek, mégsem hagyták el Ukrajnát. Ehelyett hónapról hónapra újabb hadgyakorlatokat kezdenek, és egyre többen vannak.


http://www.hidfo.ru/2016/07/amerikai-vezetok-megtekintettek-az-ukrajnaban-zajlo-amerikai-hadgyakorlatot/