kibervédelem hidfo.ru
Toomas Hendrik Ilves, Észtország elnöke szerint a NATO nem rendelkezik olyan kibervédelmi stratégiával, ami elrettentő erőt jelentene idegen hatalmak számára.
A politikus a New York Times-nak nyilatkozva azt mondta, az észak-atlanti szövetség nem rendelkezik valós kibervédelmi stratégiával, ami elrettentő erővel bírna és kezdeményező erőt jelentene más hatalmakkal szemben; azon kívül, hogy a szervezet “védett” számítógépes hálózatai elzárva működnek, a NATO-országok kibervédelmi infrastruktúrája alkalmatlan arra, hogy egy külső hatalom részéről kezdődő esetleges támadást elhárítson,
a kezdeményezés lehetősége pedig fel sem merülne ilyen helyzetben.
Az elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a NATO-országok vezetői hosszú évek óta vitatkoznak arról, hogy ezzel a problémával kezdeni kellene valamit, valós megoldás továbbra sem született. Ilves szerint a helyzet annyira súlyos, hogy egyelőre nincsenek is komoly tervezetek, melyek lehetőséget teremtenének arra, hogy a NATO nagyhatalmi tényezőként jelenjen meg a kibertérben.
Az interjú során Ilves kijelenti, hogy az észak-atlanti szövetség számára nem adottak a feltételek ahhoz, hogy egy esetleges kibertámadás esetén agresszív eszközökkel választ adjanak a külső fenyegetésre.
A hét folyamán Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette, hogy a szövetség úgy döntött, hivatalosan is hadszíntérré nyilvánítja a kiberteret. A nyugati hatalom azonban olyannyira alárendelt helyzetben van a kiberhadviselés terén, hogy az amerikaiak – más eszköz híján – konvencionális fegyverekkel akarnak válaszolni a kémműholdjaik feltörésére.
Adam Schiff, az amerikai kongresszus hírszerzési bizottságának tagja kedden kijelentette, hogy az amerikai hadsereg fegyverekkel fog válaszolni olyan esetekben, ha külföldi hackerek feltörik az ország egy kémműholdját. Ez a kijelentés jól mutatja, hogy a technológiai fejlődés húzóerejének gondolt Amerikai Egyesült Államok gyakorlatilag teljesen védtelen más nagyhatalmak kiber-haderejével szemben, emiatt – más eszköz híján – fizikai csapással akarnának harcolni a hackerek ellen.

http://www.hidfo.ru/2016/06/a-fejlett-nyugat-kalapaccsal-uldozne-a-hackereket/