Lengyelország 2015 június hidfo.ru
A Süddeutsche Zeitung német napilap hasábjain megjelent egy értékelés a NATO és Oroszország közti viszony alakulásáról, amely arra a következtetésre jutott, hogy az észak-atlanti szövetség elveszítette kezdeményezőképességét – nincs más lehetősége, mint utólagos reakciókat adni Moszkva lépéseire.
Két hónap van hátra a NATO Varsóban tartandó csúcstalálkozójáig, a napilap azonban rövid, lényegre törő megállapítással kezdi: Oroszország minden lehetőséget megragad erejének megmutatására, a NATO pedig védelmi állásba kényszerült. A szerző, Stefan Kornelius szerint Vlagyimir Putyin a szíriai és ukrán válságok során tett lépésekkel egyértelmű üzenetet küldött a NATO-nak: Oroszország gyorsabban cselekszik, mint azt a Nyugat döntéshozói gondolják. Másodsorban pedig, nagyobb határozottsággal cselekszik, mint amire a NATO valaha is képes lesz. A szerző azt írja, a NATO a teljes kiszámíthatatlansággal kell szembenézzen, és Moszkva részéről olyan lépéseket kell várnia, amivel senki nem számol.
A szakértő szerint legyen szó akár hadgyakorlatokról, egyszerű légi incidensekről vagy közvetlen katonai döntésekről, Oroszország mindig egy lépéssel a NATO előtt jár, és a nyugati tömb intézkedései ahelyett, hogy elrettentenék Moszkvát, az orosz katonai tevékenység fokozódásához vezetnek. Legutóbbi példát említve Kornelius emlékeztet; a NATO újabb 500-1000 fős zászlóaljakat akar állomásoztatni állandó jelleggel az orosz határ mellett (a balti országokban és Lengyelországban), amire Oroszország azonnali válaszként három hadtestet helyezett készenlétbe a határ menti területeken, 4000-10000 fővel.

http://www.hidfo.ru/2016/05/nemet-sajto-a-nato-elveszitette-kezdemenyezokepesseget/