Mostanra a németek közel kétharmada ellenzi Angela Merkel “nyitott kapu” politikáját, és a migránsok befogadását – a kancellár támogatottsága pedig tovább csökken.
Az INSA által végzett friss közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a németek mintegy 60%-a úgy gondolja: az iszlámnak nincs helye Németországban. Az intézet korábbi kutatásaihoz képest egyértelműen látható, hogy a migránsok befogadása nagy mértékben módosította a németek idegen népekkel szembeni hozzáállását, és a belpolitikai erőviszonyokat. Korábban a német társadalom megosztott volt a “menekültek” befogadásával kapcsolatban, és a nagy migrációs hullám előtt többségük még támogatta Merkel befogadó politikáját. A német társadalom iszlámról alkotott képe azonban drámaian megváltozott, miután egy év alatt több százezer migráns érkezett Berlinbe, és a mindennapossá váló, migránsok által elkövetett bűncselekmények hatására a németek többsége már úgy érzi, többé nem biztonságosak az utcák.
Ursula Bachhuber, az Alternatíva Németországnak párt tagja szerint a hatóságok azt sem tudják, kik érkeznek az országba, és az egy év alatt beözönlött mintegy kétmillió bevándorlót nyomon követni sem tudják. Ez nagy mértékben átrendezte a politikai erőviszonyokat is: az AfD támogatottsága emelkedik, a kormánykoalíció támogatottsága csökken, és Angela Merkel megítélése fokozatosan romlik. Andreas von Bulow szociáldemokrata képviselő szerint Merkel felelős ezekért a folyamatokért, mert ő engedélyezte a migránsok korlátlan befogadását anélkül, hogy arról a kormánykoalícióban egyeztetést kezdeményezett volna.
Hetekkel ezelőtt a kancellár elkezdte felismerni tettének következményeit, de akkor sem a német állampolgárok biztonsága miatt aggódott, hanem a nacionalizmus újjáéledése miatt. Merkel azt mondta, “vagy megvédjük Európa külső határait, vagy visszatérünk a nacionalizmushoz.”
Az INSA korábbi felmérései szintén Merkel pártja támogatottságának csökkenését mutatták; a 2013-as Bundestag-választáson 41,5%-ot szereztek, majd 2015 októberében a támogatottságuk még 36% felett járt. Januárban ez 32% alá csökkent a Kölnben migránsok által elkövetett több száz szexuális indíttatású bűncselekmény hatására. Február közepére az is kiderült, hogy a németek sajtóba vetett bizalma mélypontra jutott, elsősorban a migránsok bűncselekményeinek elhallgatása miatt.

http://www.hidfo.ru/2016/05/nemet-ketharmad-az-iszlamnak-nincs-helye-nemetorszagban/