David Cameron hidfo.ru
David Cameron brit miniszterelnök kizárta annak lehetőségét, hogy második referendumot tartsanak az Európai Unióból kilépésről, amennyiben a júniusi referendumon az uniós tagság fenntartását támogatók jutnak többségbe.
Cameron szerint akkor sem fognak második referendumot tartani, ha a kilépést támogatók többségbe jutásához nagyon közeli eredmény születik. A kormányfő kedden a világgazdasági fórum rendezvényén beszélt erről, – szerinte nem lehet vég nélkül ismételgetni a referendumokat, a júniusi népszavazás eredménye végleges lesz.
Cameron azt követően próbálta ezzel nyugtatni a befektetőket, hogy Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségpártjának vezetője azt mondta, újabb népszavazás kiírását fogják kezdeményezni, ha a britek csak 52%-kal, vagy ehhez hasonló eredménnyel “döntenek” az uniós tagság fenntartása mellett.
A britek június 23.-án tartanak referendumot a kilépésről: ez az első alkalom, hogy az EU 28 tagállamának egyikében az emberek azt követően is véleményt nyilváníthatnak az uniós tagságról, hogy már beléptek az Európai Unióba és megtapasztalták annak velejáróit. Az atlantista politikusok rendszerint csak az uniós csatlakozás előzetes legitimálására támogatják a népszavazást, a belépést követően azonban igyekeznek elkerülni a nép véleményének újbóli kikérését, mert tartanak egy ilyen szavazás eredményétől.
http://www.hidfo.ru/2016/05/cameron-szerint-ez-a-referendum-nem-megismetelheto/