A Veneto tartomány regionális tanácsa szerdán elfogadott egy határozatot, ami elítéli az Európai Unió Krím-félszigettel kapcsolatos politikáját, és felszólítja Brüsszelt az oroszellenes szankciók visszavonására.
Az 51 tagú regionális tanács 27 igen szavazattal fogadta el a határozatot – 9-en szavaztak nemmel, a többi politikus nem jelent meg a szavazáson vagy tartózkodott. A határozat felszólítja Olaszország kormányát, hogy tiltakozzon az Európai Unió Krím-félszigettel kapcsolatos politikája ellen, és ismerje el a referendum eredményeit, amivel a Krím orosz többségű lakossága az anyaországhoz való újracsatlakozásról döntött.
A Veneto régió Olaszország egyik leggazdagabb tartománya, de több mint 600 millió eurós veszteséget kellett elszenvedjen, mióta a szankcióháború hatására visszaesett az Oroszországba irányuló export – valamint az embargó hatására jelentős mértékben csökkent a tejtermékek és gyümölcsök ára az EU szankcióra hozott orosz válaszlépések miatt.
A Krím lakossága 2014. március 16-án egy népszavazáson elsöprő többséggel, 83,10%-os részvételi arány mellett 96,77% igen szavazattal döntött az Ukrajnától elszakadásról, és az Oroszországi Föderációhoz csatlakozásról. Az ENSZ alapokmánya – elviekben – garantálja a népek önrendelkezési jogát, de a nyugati országok máig nem ismerték el a Krím-félsziget Oroszországgal történő újraegyesülését.

http://www.hidfo.ru/2016/05/olaszorszag-egyik-leggazdagabb-tartomanya-elismeri-a-krimi-referendumot/