Donald Trump, a republikánusok elnökjelölt-várományosa ismét tízezres tömeg előtt beszélt arról, hogy a NATO elavult, az európai országok az Egyesült Államokon élősködnek, és ma a NATO létezésének már nincs értelme.
Trump Hartfordban, Connecticut fővárosában tartott beszédét mintegy tízezer ember hallgatta. A politikus a péntek esti felvonuláson ismét kijelentette, hogy a NATO fenntartása nem megengedhető tovább, mert ezen keresztül az európai országok az amerikai adófizetők pénzén élősködnek.
A felmérések szerint Donald Trump támogatottsága különösen New Yorkban kiemelkedő, ahol nagyságrendi különbséggel vezet a másik két jelölt, John Kasich – Ohio kormányzója – és Ted Cruz texasi kormányzó előtt. Trump kedden New Yorkban is nagy nyilvánosság előtt fog beszélni a NATO feloszlatásának lehetőségéről, mert ez a téma – népszerűsége okán – visszatérő kampányelemmé vált és az amerikai választók körében láthatóan nagy sikert arat a hidegháború maradványainak eltüntetése.
Trump korábban számos alkalommal kijelentette, hogy az Egyesült Államok NATO-politikája idejétmúlt, és a hidegháború maradványának tekinthető, hogy az USA akarja “megvédeni” az európai országokat, miközben azok önerőből képtelenek megvédeni saját magukat. A politikus kampányának egyik vezérelemévé vált, hogy amennyiben ő elnyerné az elnöki széket, nagyobb anyagi szerepvállalást kényszerítene ki az európai országoktól, vagy ha erre nem hajlandók, akkor az Egyesült Államok nem ragaszkodna tovább a NATO fenntartásához, mert az főként az amerikai adófizetőket terheli.

http://www.hidfo.ru/2016/04/trump-tizezer-ember-elott-beszelt-a-nato-feloszlatasarol/