Komoly aggodalmának adott hangot pénteki állásfoglalásában az orosz külügyminisztérium amiatt, hogy az Egyesült Államok nukleáris arzenáljának modernizálása keretében új, kisebb kapacitású precíziós légibombák európai telepítését tervezi.
usd
Az orosz diplomáciai tárca szerint ez a projekt nagyon veszélyes, mert jelentősen lejjebb szállíthatja a nukleáris fegyverek alkalmazásának “küszöbét”, mivel az amerikai nukleáris bombákat “harctéri fegyvernek” tekinti. “Nem feledhetjük el, hogy Moszkva és Washington ezt a lehetőséget huszonöt évvel ezelőtt feladta” – emlékeztetett az orosz külügyi állásfoglalás, amely szerint az Egyesült Államok arra készül, hogy visszatérjen korábbi “felelőtlen gyakorlatához”, ahhoz, hogy “a nukleáris háború peremén járjon”.
Az orosz külügy emellett riasztónak nevezte Washington viszonyulását az atomsorompó-egyezményhez, mert szerinte az Egyesült Államok a nukleáris fegyverekkel nem rendelkező NATO-szövetségeseivel, az úgynevezett “nukleáris megosztás” keretében, az atomfegyverek alkalmazásának képességét gyakorolja.
Moszkva szerint célravezető lenne, ha az Egyesült Államok ugyanúgy a területére vonná vissza az összes nem stratégiai nukleáris eszközét, ahogy azt Oroszország egy negyedszázaddal ezelőtt megtette, tilalmat rendelne el saját területén kívüli telepítésükre, és lebontaná a gyors európai visszatelepítésüket szolgáló infrastruktúrát. Washingtonnak az orosz külügy szerint tartózkodnia kellene attól is, hogy az atomfegyverekkel nem rendelkező NATO-szövetségesekkel együtt ilyen fegyverek alkalmazását gyakorolja.
Az orosz diplomáciai tárca aggasztónak nevezte azt is, hogy a Pentagon katonai biológiai infrastruktúrája több országban is megjelent, és az elmúlt években közelebb került Oroszország határaihoz.
Az orosz külügyi állásfoglalás szerint nincs értelme visszatérni az európai hagyományos fegyveres erőkről megkötött (CFE-) szerződéshez, mert Moszkva szerint azt az Egyesült Államok és más NATO-tagországok életképtelenné tették. (Az ebben való részvételét Oroszország 2007-ben felfüggesztette.)
Az orosz külügyminisztérium azt is kifogásolta, hogy az Egyesült Államok és a NATO Oroszország “feltartóztatása” felé vette az irányt, Washington és a szövetség saját javára kívánja billenteni az erőegyensúlyt a NATO kibővítésével, a katonai infrastruktúra keletre tolásával és csapatainak az orosz határ közvetlen közelébe telepítésével.
(MTI)
Bal-Rad komm: “…Nem feledhetjük el, hogy Moszkva és Washington ezt a lehetőséget huszonöt évvel ezelőtt feladta…”
-És azt a szóbeli megállapodást sem feledhetjük, miszerint a NATO NEM FOG BŐVÍTKEZNI A VOLT SZOCIALISTA ORSZÁGOKBÓL!
Amit viszont látunk! A NATO-latorszövetség (nyilvánvalóan nem a világ elsőszámú latorállamának-az USA-rosszallásától kísérve) BŐVÍTKEZIK!
Az is világosan látható, hogy az USA az európai kontinenst óhajtja atomfegyverekkel betelepíteni, ergo: atomhamuvá változtatni! Hogy a bűn és aljasság országának-az USA-területét biztonságban tudja! Ami gondolat eredendően gonosz szándékot feltételez az USA részéről.
Bár az utóbbi hetven esztendő kizárólag az USA gonoszetteiről szól! Az utóbbi 25 év pedig arról, hogy a mi országunkat birtokló politikai bűnbandák készséges és alázatos segítői, kiszolgálói ezeknek az ereendően aljas és gonosz cselekedeteknek!
Az orosz külügyminisztérium állásfoglalása teljességgel jogos és FIGYELMEZTETŐ jellegű!