A Jóistenért sem akar/t haladni Kárpátalján a deszovjetizálás-deoroszizálás folyamata. Hiába volt a kijevi Rada ezirányú döntés: megváltoztatni mindennek a nevét ami az egykori szovjet időkre vagy Oroszországra emlékeztet.
Kárpátalja népe rá se bojszált a dörgedelmekre.
Na ebbe unt bele a Donbasszt is “megjárt” Gennagyij Moszkal, Kárpátalja gubernátora. (A Kijev által megszállt luganszki területek kormányzója volt tavaly nyári kárpátaljai visszahelyezéséig.) Rádöbbenve arra a tényre, hogy a kárpátaljaiak az átnevezési ukázt nem nagyon igyekeznek magukévá tenni, lépésre szánta el magát-ez ügyben is-genyeral-gubernator Moszkal.
Ha a népek nem!-majd ő átkeresztel! És át is ment legott Keresztapába. Első nekibuzdulásában Ungvárt-mint székhelyét-kívánja megtisztítani a szovjet-orosz “fertőtől”.
A város “Lazo” nevű utcáját (ha megköveznek bennünket sem tudnánk megmondani ki-mi volt a névadó) keresztelte át Igor Rozultszkij utcára. E jeles úriember Sztanyica Luganszkánál patkolt el 2014 novemberében. Állítólag a Munkácsi 128-asok valakije volt.
A “Jermak” utcát (Jermak Tyimofejevics kozák atamán volt, aki ebbéli minőségében az 1580-as években meghódította Szibériát) egyenesen a Munkácsi 128-asokról nevezte el Moszkal gubernátor. Indoklásában külön is kitért arra, hogy Jermak soha nem kötődött személyesen Ungvárhoz, ott soha nem járt. (Ha járt volna, ma Moszkal aligha lehetne ott gubernátor! Ösmerve Jermak úr buzgalmát…)
De hogy Kárpátalja egészének is megmutassa Moszkal, hogy ki az úr a háznál-no meg lendületet adjon az átnevezéseknek-a szomszédvár Munkács is hamarosan utcanévtáblát cserélhet. Mégpedig a “Szavasztopol” utca lakói szögelhetnek új táblákat házaikra.
Moszkal névadói találékonysága nemigen túltengő, hiszen ide is a Munkácsi 128. Különleges Hegyidandár jutott csak az eszébe.
Viszont komoly indokot fűzött az átkereszteléshez. Tényszerűt! Szevasztopol a Krím-félszigeten van, és mint ilyen, elpártolt Maradék-Ukrajnától. Hűtlensége okán érdemtelen arra, hogy Kárpátalján közterület legyen elnevezve Szevasztopolról!
Moszkal genyeral-gubernator Keresztapálkodásának lakossági visszhangja komoly nyögés lesz majd. Ugyanis az átkereszteléssel járó mindennemű kiadás pénzbe kerül. A járulékos költségeket viszont a Keresztelő Szent Moszkal már nem vállalta magára. Azt az érintett utcák lakóinak kell állni. Nem lesz olcsó mulatság. De hát egy keresztelő kiadásokkal jár.

http://www.balrad.com/2016/04/13/moszkal-gubernator-porog/