Bundesnachrichtendienst hidfo.ru
A német kormány szerdán megerősítette, hogy még hivatali idejének lejárta előtt lemond a Bundesnachrichtendienst – szövetségi hírszerző szolgálat – vezetője.
A hét folyamán számos német sajtóorgánum beszámolt arról, hogy Gerhard Schindler “meglepetés szerűen” távozik a posztról, a kancellária döntésének köszönhetően. Angela Merkel kancelláriaminisztere, Peter Altmaier közleményben számolt be arról, hogy Schindler posztján 2016. július 1.-jén várható változás. A miniszter szerint a BND a következő évek során számos komoly kihívással kell szembenézzen, amihez “bizonyos változtatásokra lesz szükség”.
Schindler posztját Bruno Kahl veszi át, aki Wolfgang Schauble pénzügyminiszter szövetségese, és jelenleg is a berlini pénzügyminisztériumban dolgozik. Schindler 2012. óta állt a BND élén, és csak 2018-ban kellett volna távozzon.
Tavaly áprilisban robban ki a német-amerikai kémbotrány, melynek során nyilvánosságra jutott, hogy a BND az amerikai NSA-nak alárendelve folytatott kémtevékenységet Németország és az Egyesült Államok európai szövetségeseivel szemben. A BND több mint 800000 IP-címet, telefonszámot és e-mail címet figyelt meg az amerikai titkosszolgálat kérésére, és az adatokat kiszolgáltatta az amerikaiaknak.
Tavaly júniusban Schindler arról számolt be, hogy a hírszerző szolgálat több mint 6500 alkalmazottját helyezik át “könnyebben ellenőrizhető” pozíciókba, valamint olyan terveket jelentett be, miszerint a BND teljes átszervezésre kerül, és “külső megfigyelőket” vonhatnak be az amerikaiakkal folytatott együttműködés ellenőrzésére. A német külföldi hírszerzés vezetőjének leváltásáról közvetlen Barack Obama Németországban tett látogatását követően született döntés.

http://www.hidfo.ru/2016/04/lemond-a-nemet-szovetsegi-hirszerzo-szolgalat-vezetoje/