Barack Obama hidfo.ru
Véget kell vetni annak az elgondolásnak, miszerint az Egyesült Államok kivételezett pozíciót tudhat magáénak – ehelyett egyenlő viszonyokat kell teremteni a globális politikában – mondta Hans-Christof Von Sponeck, az ENSZ volt főtitkárhelyettese.
Von Sponeck a Russia Today hírügynökségnek adott interjúja során azt mondta, az Egyesült Államok az elmúlt fél évszázad során megvédte Európát, de kiderült; ezáltal felhatalmazást is adott magának arra, hogy a nemzetközi jog fölött álljon, Európa pedig hallgatólagosan elfogadta ezt a helyzetet. Napjaink Európájának azonban már nincs szüksége az USA védelmező szerepére – ma már egyenlőségre van szükség az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közt.
“Mi, európaiak a továbbiakban nem adunk felhatalmazást arra, hogy Washington egyoldalúan döntéseket hozzon az európai országok sorsáról. Egy ilyen egyenlőtlenség alapú kapcsolatot nem tolerálhatunk többé.”
Von Sponeck szerint ma már egyértelmű, hogy miközben az amerikai kormány azt mondja, “erős, virágzó és egységes Európára” van szüksége, ennek ellenkezőjét teszi, és megpróbálja meggyengíteni Európát.
Barack Obama amerikai elnök Németországban tett látogatása során azt mondta, az amerikai kormány nem fordít hátat európai szövetségeseinek. Von Sponeck szerint azonban Obama látványos beszédei mögött fellelhető, hogy Washingtont a legkevésbé sem érdeklik Európa gondjai. “Valakinek elegendő ritka alkalmakkor egy remek beszédet tartania, majd távoznia a színpadról, – de eközben mások minden nap meg kell küzdjenek a menekültek befogadásával járó problémákkal.” – mondta Von Sponeck, utalván arra, hogy Barack Obama ismét biztosította Európát a segítségnyújtásról, majd hazatér az Egyesült Államokba, ahol továbbra is következetesen elhárítja az amerikai külpolitika következményeinek felvállalását.
Von Sponeck szerint a migrációs válságot annak köszönhetjük, hogy az Egyesült Államok beavatkozott a közel-keleti és észak-afrikai országok belügyeibe, és ebben számos európai ország partnerként segédkezett. Barack Obama azonban továbbra sem hajlandó befogadni menekültek millióit; a toleranciát csak Európától várják el, miközben az USA nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva nem hajlandó az Európába érkező migránsoknak menedékjogot ad.



http://www.hidfo.ru/2016/04/amerika-egyenlo-felkent-kell-kezelje-az-europai-uniot/