Andrej Hunko hidfo.ru
Andrej Hunko, a német Die Linke párt törvényhozója szerint Kijevnek nem lehet mentsége arra, hogy nem tartja be a minszki egyezmény feltételeit, mert a megállapodás mindkét félre vonatkozik. Ha Oroszország felelős a szakadár erőkért, a nyugati országok felelősek a kijevi kormányért.
A Die Linke politikusa emlékeztetett, hogy a minszki egyezmény az egyetlen békés lehetőség az ukrán válság rendezésére, emiatt nem megengedhető, hogy a kijevi kormány sértse annak feltételeit, és az egyezmény végrehajtását egyedül a másik féltől várják el. A törvényhozó szerint a nyugati országok kell nyomást gyakoroljanak Kijevre annak érdekében, hogy az egyezmény feltételeit maradéktalanul betartsa.
A német politikus Vlagyimir Putyin orosz államfő nyilatkozatát kommentálta, aki kijelentette, hogy Oroszország eleget tett a minszki egyezményre vonatkozó kötelezettségeinek, és azt sürgette, hogy a Nyugat is gyakoroljon nyomást annak érdekében, hogy a kijevi kormány is maradéktalanul betartsa az egyezmény feltételeit. Andrej Hunko azt mondta, a nyugati országok többet kell tegyenek ezen a téren, és rá kell kényszerítsék Kijevet arra, hogy a békés rendezés útjára térjen, ami egyben a német külpolitika felelőssége is.
Hunko azt mondta, Kijevnek nem lehetnek mentségei az egyezmény sértésére, mert ez az egyetlen békés rendezési lehetőség, ezért a másik féltől függetlenül is az egyezmény minden pontját be kell tartaniuk. “Nincsenek mentségek a Minszk II egyezmény nem-teljesítésére. Mindenki meg kell értse, hogy a békéhez és együttműködéshez vezető út megteremtése Ukrajna, Oroszország és az Európai Unió érdekében áll.”
A minszki egyezmény kereteit 2015. februárjában véglegesítette Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország, és később a kijevi kormány, valamint a Donbassz régió vezetői egyaránt aláírták. A két fél egymást vádolja a feltételek sértéséért. Miközben a minszki egyezmény előírja, hogy Ukrajna területéről minden külföldi fegyveres erőt ki kell vonni, az Amerikai Egyesült Államok kormányközi megállapodás keretein belül több ezer katonát állomásoztat Ukrajnában, és fokozza katonai jelenlétét az Ukrajnával határos NATO-országokban.

http://www.hidfo.ru/2016/04/a-nyugat-kell-felelosseget-vallaljon-a-kijevi-kormany-lepeseiert/