2016. március 31., csütörtök

Szíria

Palmüra felszabadítását szinte az egész világban megkönnyebbült sóhajtással fogadták, hiszen ez hosszú idő óta az Iszlám Állam legnagyobb katonai veresége. Rakka mellett azonban van még egy hely, ahol letargikus a hangulat – ez a washingtoni külügyminisztérium. Nézzék meg, hogyan reagált március 23-án a jó hírre Mark Toner helyettes külügyi szóvivő. Nem fognak hinni a szemüknek/fülüknek.
A hivatalos, külügyminisztériumi átirat szerint is ez volt a reakció:
Riporter: Híradások szerint a szír hadsereg, a kormányerők nemsokára elfoglalják Palmürát. Van erről információjuk?
Toner: Láttam ezeket a jelentéseket. Nem vagyok benne biztos, van-e erről bármi konkrét infónk. Az ISIL-uralta Palmüráról beszél, igen. Nincs erről semmilyen friss infónk. Úgy értem, azt továbbra is látjuk, hogy a rezsim csapásokat hajt végre, vagy rendszeresen megsérti a tűzszünetet, és ezt nyilvánvalóan ki kell vizsgálnunk…
Riporter: Csakhogy ez az Iszlám Állam ellen irányul.
Toner: Ezt mondom, nincs konkrét infónk. Nincs semmilyen információnk.
Riporter: Akkor legyünk egyértelműek, mit szeretnének? Foglalja vissza a rezsim Palmürát vagy inkább maradjon az Iszlám Állam kezében?
Toner: Ez igazán egy…, hát… Amit mi látni szeretnénk, a politikai rendezés, hogy a tárgyalások felgyorsuljanak, éppen ezért is van most Moszkvában a miniszter, hogy a politikai folyamat elinduljon, és a tűzszünet valódi fegyverszünetté alakuljon. És akkor…
Riporter: Nem válaszol a kérdésemre.
Toner: Igen, tudom, hogy nem. (Nevetés). Szélesebb kontextusba helyezem.
A fenti átiratból néhány hm, izé és bah kimaradt, ami a videóban látható, de a lényeg világos: az Egyesült Államok hivatalos képviselője nem örül.
Külön figyelmet érdemel a – muszáj minősíteni, kifejezetten aljas – húzás az elején, amikor Toner megvádolja a szír kormányt a tűzszünet megsértésével, miközben a megállapodás deklaráltan nem vonatkozik a fegyveres terrorista csoportokra, különösen az Iszlám Államra.
Hogy mit gondoljunk erről az egészről? Egy biztos: az amerikai kormány számára nem elsődleges preferencia az Iszlám Állam bukása. Bármit gondoljanak is a lefejezős, embereket élve elégető, tornyokról mélybe dobó barbárokról, még mindig nem tartanak ott, hogy a terrorkalifátusnál minden más megoldás jobb. (valasz)
Hogy az amerikaiak mennyire NEM ÖRÜLNEK Palmüra miatt, (meg úgy általában a legitim szír kormány hadisikereinek) az egyáltalán nem foglalkoztatja a különféle dzsihadista martalócbandák ellen Szíria területén harcolókat. Ők nem az USA kedvéért cselekednek! Teszik a dolgukat, zajlik a féregirtás!
alq
Al-Qaryatayn latorerősség ellen megindult a kormányerők offenzívája. Égből-földről pusztítják a bűnbandákat. A csapások fő elszenvedője itt is az ISIS rémszervezet.
Aleppo tartomány török határral szomszédos területén Sheikh Aisaa település környékén a “Szabad Szíriai Hadsereg” nevű bűnbandával keveredett csetepatéba tegnap a kormányhadsereg. Három török tisztet azonosítottak a kitikkasztott latrok között.
Latakia tartományban Kalaz-Faukani, Karamanli és Shamruran térségében a Dzshebhat an-Nuszra banditahordára mért fájdalmas csapásokat a kormányhadsereg.
Deir ez-Zoor provinciában továbbra is a belháború ritkítja leginkább a bűnbandák egyedállományát. Tegnap a szír légierő is beavatkozott Dar Tlyul Hlef és Bir al-Tanma környékén. Az an-Nuszra többtucatnyi dzsihadmobilját pusztították el a csapások. Meg vagy nyolcvan latoregyedet.
El tudjuk képzelni, hogy ezeknek a híreknek a hallatán sem tapsikolnak örömükben Wshingtonban meg New-Yorkban, de hát ha ott valaminek nem örülnek-az minket elégedettséggel tölthet el!


http://www.balrad.com/2016/03/31/sziria-98/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése