Maguknak kénytelenek zacskóból húzni a gallyak közé esővédő beállót a műszaki határzárral megerősített határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök. A kerítés fél éve áll a szerb szakaszon, öt hónapja a horváton, de az ott szolgáló katonák és rendőrök azt mondják: nincsenek meg a munkájukhoz szükséges alapvető feltételek.
str
A tapasztalat szerint a kiosztott esőkabát nem véd az esőtől, ezért épültek a Bear Grylls találékonyságát a hajléktalanok gyakorlatiasságával ötvöző beállók.
A beszámolóik alapján érdemes lenne a Belügyminisztériumnak az alábbi videóval útnak indítani a szolgálatot teljesítőket.
Nemcsak az eső, de a hideg ellen sem kaptak megfelelő védelmet a 14-16 órás szolgálatra kirendelt rendőrök, nem is beszélve a higiéniás feltételekről.
A járőrözés feltételei az elmúlt napokban javultak csak: Ásotthalom környékéről arról számoltak be, hogy néhány mobilvécét helyeztek el és megjelentek a menedéksátrak is, ahonnan eső idején is szemmel tarthatják a környéket és a holmijukat is tárolhatják ott – bár belülről olyan hírek jöttek, hogy a sátrakat nem szabad használniuk a járőröknek.
A fáradtság a legkínzóbb
Az egyébként is rossz körülményeket a kevéssé hatékony logisztikai szervezés is súlyosbítja. „Három órát utaznak platón, hogy szolgálatba álljanak” – írta egy rendőrfeleség az édesanyjának. Így aztán sokaknak csak 4-5 óra valódi pihenés jut a 12, de a gyakorlatban sokszor 14-16 órás műszakok után.
Már ha pihenésnek lehet nevezni, hogy egy tornateremben alhatnak, 150 társukkal együtt.
Nem véletlen, hogy a legtöbben alváshiánnyal küzdenek.
A szolgálatban a hideg mellett az eső a legnagyobb ellenség: az elmondások szerint a ruhák két óra alatt átáznak, így van, aki szemeteszsákot húz magára, úgy járőrözik a kerítés mentén.
Mi van a családdal?
„Pár napot még ki lehet bírni, de egy idő után egyre nyűgösebbek az emberek” – írta egyikük, márpedig az ígéretek ellenére sosem pár napról van szó. Volt, akinek egy hetet mondtak, de bő egy hónap lett belőle.
tsz
Ez nemcsak a rossz feltételek miatt nehéz, de azért is, mert a rendőr, katona teljesen el van vágva ilyenkor családjától: saját mobilját nem tarthatja magánál, így még akkor sem tud velük beszélni, ha éppen volna térerő, ami a határ mentén gyakran amúgy is hiányos. Így előfordulhat, hogy napokig nem tud érdemben kapcsolatba lépni családjával.
A nyomasztó egyedüllétet a munka sem enyhíti: az előírás szerint a rendőrnek és a vele együtt szolgálatot teljesítő honvédnak látó- és hallótávolságra kell lenniük egymástól, de annyira azért távol, hogy ne tudjanak beszélgetni egymással – nehogy ezzel elterelődjön a figyelmük a munkáról.
Széles út készül a kerítés mentén
Tovább emelkedik a déli határszakaszon átjövők száma, miután a húsvéti hosszú hétvégén ismét napi 200 embert fogtak el. Az élőerő nagy, sok rendőrt és honvédet, rengeteg járművet látni. Folyamatban van a kerítés melletti út szélesítése is. A fakivágásokat Ásotthalom környékén is végrehajtották – számolt be Ásotthalom polgármester-helyettese. Fackelmann István szerint megnyugtatóan intenzív a határ ellenőrzése, de aggasztó a határon átjövők számának növekedése. Egy szakaszon a tőzeges, lápos talaj miatt nem épült kerítés, ott csak gyoda húzódik, de a szögesdrót egy takaróval könnyedén átmászható.
Fackelmann szerint az út szélesítése hasznos, de legalább ennyire fontos lenne a kerítésen túl, de még magyar oldalon lévő Kőrös-éri-főcsatorna kitisztítása. „70 centiméter átmérőjű törzsek is vannak benne, 30 éve elmaradt a tisztítása, most könnyedén megbújnak benne a migránsok” – Fackelmann a maga részéről még az ősszel írt is az illetékes vízügyi igazgatóságnak, de levelére nem reagáltak. A kerítés miatt a munkát most már csak a szerb oldallal együttműködve lehetne elvégezni, de Fackelmann szerint a benőtt csatorna megtisztítása vízügyi okokból is indokolt lenne.
hú
Kétezer ember a déli határon
Jelenleg körülbelül 600 katona és négyszáz készenléti rendőr áll a 170 kilométer hosszú szerb–magyar határszakaszon, körülbelül ugyanennyi a horvát szakaszon. Nyáron, kora ősszel számuk hétezer körül volt. Idén egyelőre 5500 ember jött a zöldhatáron, tavaly ilyenkor már 30 ezer felettit regisztráltak. Nyárra újabb hullámot várnak.
(index)
Bal-Rad komm: A katonaság az ország területének védelmére hivatott. A rendőrség a közbiztonság megteremtésére. A HATÁROK ŐRZÉSE-VÉDELME SPECIÁLIS FELADAT, AMIRE SPECIÁLIS ERŐK, SPECIÁLIS FELKÉSZÜLTSÉGGEL ÉS ESZKÖZÖKKEL SZÜKSÉGELTETNEK!
A jelek szerint semmire sem alkalmas, ám méregdrága csodaGYODA csak akkor hatásos, ha nem rontanak rá a migránsok! Hiszen az idén már 5500 ember jött a zöldhatáron. A kerítésen keresztül!
A tegnapelőtti qrmányhencegésben pedig az szerepelt, hogy MINDEN ESZKÖZZEL… (Persze lehet, hogy a szemeteszsák is beleértendő!)
“…a sátrakat nem szabad használniuk a járőröknek…” – Az a fáradt migránsok pihenőhelye!
Kijelenthető, hogy HATÁRÉDELEM-MINT OLYAN-TOVÁBBRA SINCS!
Van migránsösszefogdosás!