Merkel megtorpedózhatja a balkáni útvonal lezárását

Egy kiszivárgott dokumentum szerint az Európai Unió lezárná a balkáni menekültútvonalat, de sajtóinformációk szerint hétfőn ezt a lehetőséget Németország határozottan elutasította.
A rendkívüli EU-csúcs határozati javaslatának egyik korábban kiszivárgott részlete szerint az Európai Unió arra készült, hogy lezárják a balkáni útvonalat a migránsok elől, ezt viszont a dokumentum tanúsága szerint egyedüli országként Németország nem támogatja. Egy német kormányzati forrás azt mondta a BBC-nek, hogy nincs értelme kijelenteni, hogy a balkáni útvonal zárva van, ameddig naponta 300-350 ember érkezik az országba ezen az útvonalon keresztül. A német kormány helyettes szóvivője pedig úgy nyilatkozott, hogy csak találgatás az, hogy az útvonal lezárása szerepelne a dokumentumban.
Angela Merkel német kancellár azt mondta, minden országnak – beleértve Görögországot – meg kell értenie, hogy az útvonalat nem lehet lezárni. Merkel szerint az az EU-csúcs legfontosabb célja, hogy Törökországgal karöltve olyan tartós megoldást találjanak, ami megállítja az illegális bevándorlást és rendezi a menekültek helyzetét.
gr
Az előzetes várakozások szerint a tanácskozáson az EU arra kéri majd Törökországot, hogy fogadjon vissza több ezer olyan migránst, akik nem kaptak menekültstátuszt, cserébe az unió megvitatja annak lehetőségét, hogy befogadjon olyan menekülteket, akik jelenleg Törökországban tartózkodnak.
Az akcióterv értelmében Ankara kötelezettséget vállalna arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen és visszafogadja az unióból kitoloncolt bevándorlókat, cserébe az Európai Unió és tagállamai hárommilliárd euróval segítik Törökországot az országban lévő menekültek ellátásában és ígéretet tett továbbá a vízumliberalizációs tárgyalásoknak, valamint a tagjelölt Törökország integrációjának a felgyorsítására. Igen ám, de hétfőn egy uniós diplomata azt mondta, hogy Ankara többet kér a szíriai menekültek török területen történő ellátásához megígért 3 milliárd eurónál.
A hírek szerint Ankara azonban csak akkor fogja elfogadni a már EU-s földön lévő szír menekültek visszavételét, ha megszületik az EU-s áttelepítési döntés.
Ezt a megállapodást hátráltatja Orbán-kormány, amelyik határozottan elutasítja az áttelepítés ötletét, hasonlóan a menekültek kvóta szerinti elosztásához. Ennek megfelelően Orbán az EU csúcson azt mondta, hogy “helyre kell állítani a törvényességet, a schengeni megállapodás szó szerinti alkalmazása szükséges”, hogy senki ne léphessen be engedély és regisztráció nélkül Európába.
Orbán szerint “szó sem lehet semmifajta közvetlen áttelepítésről Törökországból Európába, Magyarországra semmiképpen”. Mint mondta, “nincs esély arra, hogy a magyar kormány bármilyen engedményt is tegyen”.
Hozzátette, a kormány az “Európába történő behozatalt” is elhibázottnak tartja- “Ugyanis ha Görögországból vagy Törökországból közvetlenül hozunk át migránsokat, az felhívás keringőre, olaj a tűzre, csak még többen fognak jönni” – magyarázta a magyar miniszterelnök.
Egyes értékelések szerint Orbán puhítására járt pénteken Budapesten Horst Seehofer bajor miniszterelnök, aki eddig éppen hogy megértő volt Orbán politikájával szemben.
(HVG)
Bal-Rad komm: Nem nyugszik a Germán Ringyó! Ő BÁRMI ÁRON végre kívánja hajtani Európa elmuszlimosítását.
“…Európai Unió lezárná a balkáni menekültútvonalat, de sajtóinformációk szerint hétfőn ezt a lehetőséget Németország határozottan elutasította…”
-A SENKI ÁLTAL SEMMIRE FEL NEM HATALMAZOTT Németország dominája a saját feje után hajlandó csak poroszkálni, mint egy kerge öszvér, annak minden csökönyösségével. Kardigan szultán pedig zsarolja!
Ez a perszóna nem hajlandó belátni, hogy Szíriában az orosz modell működőképes! Ha pedig Szíriában rend lesz-márpedig rend lesz!-következhetne Irak! És vége a térségből özönlő migránsáradatnak. Bár akkor BORUL A TERV!
A Germán Ringyó pedig Döbrögit zsarolja. Talán nem is minden alap nélkül, de megvádolta Döbröginket gagyizással, amikor legutóbb a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent interjúban beszélt arról Bundesmutti, hogy “Budapesten eladtak Ausztriába és Németországba szóló menetjegyeket a menekülteknek, akik így abban bíztak, hogy elutazhatnak.
Később viszont azt hallották, hogy megtiltották nekik a felszállást azokra a vonatokra, amelyekre jegyet váltottak, vagy pedig elhagyhatták vonattal Budapestet, abban a hitben, hogy eljutnak Ausztriába és Németországban, de azt tapasztalták, hogy a szerelvényeket 30 kilométer után egyszerűen leállítják. Mindennek következtében a “bizalom megsemmisült”, és a menekültek elindultak gyalog az autópályán – fejtette ki.
Ez pedig gagyizással vagy meglopással való megvádolása Nemmzetthvezzérünknek!
Meglátjuk, hogy Seehofer mennyire tudta a mi “HAJTHATATLAN” szélhámosunkat lépre csalni!
KÖZBEN PEDIG A MIGRÁNSOK VÍGAN ÖZÖNLENEK TOVÁBBRA IS EURÓPÁBA!

Orbán vétózott: Félbeszakadt az EU-csúcs!

Megszakadt az uniós állam- és kormányfők hétfői brüsszeli csúcstalálkozója hétfő este – erősítette meg az Európai Tanács elnökének szóvivője. Az uniós tagállamok vezetői nem tudtak megállapodásra jutni a migrációs válság megoldását célzó török tervezetről, s a következő napokban tovább dolgoznak majd az ügy megoldásán – tudatta újságírókkal egy uniós diplomata hétfő este.
Ugyanakkor a legfrisebb hírekből kiderült, hogy maga a csúcsértekezlet még folytatódik, s az EU-vezetők hétfő este Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel vacsoráznak. Az idézett, név nélkül nyilatkozó uniós tisztviselő a tagállamok állam- és kormányfőinek tárgyalása részleteinek egyes elemeit ismertetve elmondta, hogy a tagállami vezetők szerint az uniónak több időre van szüksége a Törökországgal való megegyezésre a migrációs válság megoldási tervének véglegesítéséhez.
teu
Az MTI brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy Orbán Viktor megvétózta a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot. Más források arról számoltak be, hogy több EU-tagország vezetője kifogást emelt a tervezet több pontja ellen.
Az Index helyszíni forrásokra hivatkozva arról ír, hogy nem Orbán Viktor volt az egyetlen, aki kifogást emelt egy új javaslatcsomag ellen, amely kora délután került a kormányfők elé.
„Orbán Viktor csak az egyike azoknak a vezetőknek, akiknek komoly fenntartásai vannak a tervezettel kapcsolatban.
Újabb török EU-csatlakozási fejezetek megnyitása ellen például Görögország is tiltakozott. Nincs döntési helyzet, az új javaslatok miatt a legtöbb vezetőnek otthon jóvá kell hagyatnia az új megállapodást” – mondta egy tanácsi diplomata. Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője azt közölte a Twitteren, hogy a huszonnyolc tagállam vezetői rövid szünetet tartanak, és utána folytatják a tanácskozást. Ami biztos, hogy a résztvevők jelenleg szűkebb körű egyeztetéseket folytatnak… (Forrás: MTI)
Orbán vétója egy kicsit kamu volt, elvi megállapodás már van a menekültválság rendezéséről

Angela Merkel német kancellár kedd hajnali sajtótájékoztatóján áttörésként jelentette be, hogy tizenkét órányi tárgyalássorozat után a 28 EU-tagország állam- vagy kormányfőjének sikerült megállapodni Törökországgal a menekültválság rendezésének főbb vonalairól a hétfőn kezdődött rendkívüli csúcstalálkozón. Március 17-18-án folytatják.
Az állam és kormányfők arra a megállapodás-tervezetre bólintottak rá, amellyel hétfőn Törökország nevében Ahmet Davutoglu miniszterelnök állt elő. A kissé váratlanul bedobott török javaslatban az eddig ismert tényekhez képest nagy újdonság volt, hogy Ankara a még tavaly novemberben neki ígért hárommilliárd euró kétszeresét, hatmilliárd eurót kért és kapott a menekültválság rendezésére, amiért vállalja, hogy fogad minden olyan menekültet, aki Görögország valamelyik szigetén illegálisan jutott be az Európai Unió területére. Ez utóbbiért a törökök a 2018-ig átutalandó plusz hárommilliárdos támogatás mellett még több más követeléssel is előálltak. Először is azzal, hogy minden Törökország által befogadott szíriai menekültért az EU is befogad Törökországból egy szíriai menekültet. Ezen túl Törökország szeretné, ha a 75 millió állampolgára az előzetesen ismert időpontnál négy hónappal korábban, már június 1-től megkapná a schengeni övezetbe szóló vízummentességet, és azt is, hogy gyorsítsák fel a stagnáló török EU-csatlakozási tárgyalásokat.
mea
Bár ez egyszerre egy kicsit soknak tűnik, néhány EU-tagországnak láthatólag így is megéri, legalábbis túl nagy sokk volt az az 1,25 millió menekült, aki tavaly főleg a balkáni útvonalon keresztül eljutott a fő célországnak számító Németszágba és Svédországba. Angela Merkel német kancellár kedd hajnalban az áttörés felkiáltással tett bejelentést a török „egy ki, egy be” javaslatról. Ez azt jelenti, hogy az elvi megállapodás már megvan, a 28 tagország közös nyilatkozatot fogadott el, a még vita tárgyát képező részleteket pedig a jövő héten, egy március 17-18-án tartandó EU-Törökország csúcson tisztázzák. Merkel a sajtótájékoztatóján támogatásáról biztosította az Ahmet Davutoglu török miniszterelnök által előterjesztett tervezetet, és leszögezte, a cél, hogy az illegális migrációt sikerüljön szabályozott bevándorlássá alakítani.
Eközben Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke úgy nyilatkozott, az Európába tartó illegális migráció kora véget ért, hiszen Törökország ezután visszafogadja az országból illegálisan útnak induló migránsokat, akiket az Égei-tengeren kelnek át. Ezt Tuskkal és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján Davutoglu is megerősítette, Juncker pedig a reményét fejezte ki, hogy a török lépés megtöri az embercsempészetet is, hiszen nem lesz értelme, hogy a menekültek fizessenek bűnözőknek az átkelésért, ha úgyis visszaviszik őket Törökországba, ahol európai belépőre várók hosszú listájának a legvégére kerülnek.
Ami a még vita tárgyát képező részleteket illeti, Havasi Bertalan, Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke hétfő este egy kamuízű közleménnyel lepte meg a magyar és a nemzetközi sajtót, miszerint Orbán „megvétózta” a megállapodást, az EU-Törökország csúcs pedig félbeszakadt. Ebből annyi volt igaz, hogy az állam- és kormányfők szünetet tartottak néhány kiscsoportos foglalkozás kedvéért. Több tagország is akadt, amelynek kifogásai támadtak a Davutoglu-féle tervezettel szemben; az ő küldöttségeiket győzködték.
Ezekről a kifogásokról Orbán a maga brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, Magyarország élesen ellenzi azt az EU-Törökország megállapodás szövegében szereplő utalást, amely szerint Törökországból embereket kellene behozni Európába. Magyarország Szlovákiával közösen jogfenntartó nyilatkozatot tett, amelyben kimondták, hogy a szöveget nem tudják támogatni. Ennek oka az, hogy perelik az unió korábbi döntését, amely a migránsok áthelyezésére vonatkozik. (Az áthelyezés egyébként nem jelent kötelező vállalást, a tagországok önkéntes felajánlásain alapulna.)
Orbán a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy „nem született megállapodás a törökökkel”, mivel ők négy nagyon nehéz kérdéskört érintő javaslattal álltak elő, a tagországok vezetői úgy ítélték meg, hogy azok túlságosan nehéz kérdések ahhoz, hogy egy délután alatt igent vagy nemet lehessen rájuk mondani. Ezért felhatalmazták Tuskot, hogy folytasson tárgyalásokat Törökországgal arról a javaslatról, amelyet a hétfői tárgyaláson előterjesztettek. Meghatároztak néhány olyan elvet, amelyek a tárgyalások kiindulópontjai lehetnek. A tárgyalások eredményeiről a következő, jövő heti uniós csúcsértekezleten egyeztethetnek a tagországok.
Arra a kérdésre, hogy Magyarország is beszáll-e a törökök által kért plusz hárommilliárdos támogatásba, a kormányfő úgy válaszolt, „kénytelenek leszünk”, de szerinte a magyar-osztrák-szlovén-horvát fellépés eredménye is, hogy a Brüsszelben elfogadott közös nyilatkozat szövege kimondja, egy korszak befejeződött, a Nyugat-Balkánon keresztül vezető migrációs útvonalakat mostantól lezárták.
Kifogás persze nem csak a menekültek áthelyezéséről szóló török javaslatot érte az EU-tagországok részéről. Franciaország a vízummentesség ötletétől nincs elragadtatva, Francois Hollande elnök legalábbis hangsúlyozta, kizárólag akkor lehetséges a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkötelezettség eltörlése június végéig, ha Ankara a vonatkozó előírások mindegyikét teljesíti. De nem tetszik a franciáknak a plusz hárommilliárdról szóló követelés sem. lehetséges, de csak 2018 után – mondta erről Hollande, miközben Merkel és Matteo Renzi olasz miniszterelnök is jelezte, hogy Davutoglutól magyarázatot kértek a török ellenzéki sajtó elleni kormányzati támadásokra – a Zaman című lap kiadójának a hatósági megszállására – is.
(NOL)
Bal-Rad komm: Ez hát a legfrissebb hír ma hajnalban a Germán Ribanc tervéről! Ami gyakorlatilag arról szól, hogy a TERV KIVITELEZÉSÉT DÖBRÖGISZTÁN IS FINANSZÍROZZA!
Havasi Berci Döbrögi vétóról áradozott!-Döbrögi pedig A SZABÁLYOZOTT MUSZLIM MIGRÁCIÓ HELYESLÉSÉRŐL! Aminek részfinanszírozói leszünk!
DE A KÉT FOGALOM KÖZÖTT ÓRIÁSI SZAKADÉK TÁTONG!
Viszont Nemmzetthvezérünk-érdekes módon-nem emelte fel szavát 75 milliónyi iszlamista vízum nélküli Európára való zúdítása ellen!
Ha pedig úgy vesszük, Döbrögi is befeküdt a Germán Ribanc terve alá! Egyszerűbben: NEKÜNK OTT nem osztotttak, viszont MINKET FOSZTOTTAK!
Döbrögink nem vétózott, hanem vétkezett!
Nagyon nem mindegy!