Képünk illusztráció
A Krími Köztársaság miniszterelnök-helyettese arról számolt be, hogy török katonai instruktorok kezdték meg működésüket Ukrajna Herszon régiójában, akik a Krím destabilizálására összevont zsoldosok és radikális csoportok kiképzését folytatják.
Ruszlan Balbek a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy Herszon területén jelenleg kiképzőközpontokat állítanak fel, ahol a helyi sajátosságoknak megfelelő, nyílt terepen folytatott harcra és városi hadviselésre készítik fel a világ számos országából érkező zsoldosokat. Hírszerzési információk szerint a gyakorlatokat a Medzslisz – a krími tatárok kormányzó testülete – is támogatja, és a helyi tatár kisebbség részvétele az Oroszország elleni destabilizációs törekvés elsődleges célja. Törökország ezzel részt vesz az etnikai feszültségek szításában, amit saját befolyási övezetének kiterjesztésére használna fel.
Balbek elmondása szerint Törökország a kijevi hatóságok tudta nélkül, egyoldalúan folytatja ezt a tevékenységet. A Herszon régióba folyamatosan érkeznek a török radikális nacionalista szervezetek tagjai, velük együtt a Szíriában harcoló militáns csoportok, köztük az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjai is megjelennek, valamint olyan nemzetközi zsoldos csoportok, melyek Egyiptomban és Líbiában is részt vettek fegyveres puccsok végrehajtásában.
A tatárok a Krím lakosságának 13%-át adják, ami mintegy negyedmilliós népcsoportot jelent. A Krími Köztársaság lakossága egy 2014. márciusában tartott referendum során 96%-os többséggel szavazta meg az Oroszországi Föderációval újraegyesülést. A nyugati országok nem fogadták el a krími referendum eredményét, mert ezáltal lehetetlenné vált, hogy a NATO haditengerészeti bázist kezdjen működtetni és állandó katonai jelenlétet építsen a Fekete-tengeren. A Krím Oroszországgal újraegyesülése Törökország számára is új lehetőséget hozott, Ankara most az etikai feszültségek szításával próbálja kiterjeszteni befolyási övezetét a Fekete-tenger túlsó partjára.
Február elején egy Ukrajnáról leszakadó másik államalakulat, a Donyecki Népi Köztársaság védelmi minisztériuma számolt be arról, hogy Artemovszk és Mariupol környékén török zsoldosok jelentek meg.


http://www.hidfo.ru/2016/03/torok-katonai-instruktorok-es-nemzetkozi-zsoldosok-gyulekeznek-ukrajnaban/