Európa megengedte magának, hogy a végletekig kiszolgáltatottá váljon a török elnök szeszélyeivel szemben, emiatt Törökország ellenzékkel és a kurd kisebbséggel szembeni megtorló akciói is komoly következményeket hordozhatnak Európa számára – Claudia Roth, a német Zöld Párt politikusa a Die Welt napilapnak nyilatkozott a bevándorlás kapcsán kialakult abszurd helyzetről.
Vasárnapi nyilatkozatában a politikus úgy fogalmazott; novemberben az Európai Unió “nagyon problematikus” megállapodást kötött Törökországgal, miközben Görögország az EU támogatása nélkül ismét az összeomlás szélére jutott. Szerinte az európai politikusok nem is próbálnak segíteni a görögökön, az uniós segítségnyújtást pedig az a mentalitás jellemzi, miszerint “nem volt szerencséjük, hogy a Földközi-tenger partján vannak”, és önmagában az ország elhelyezkedése is meddő próbálkozássá tesz minden segítségnyújtási kísérletet.
A politikus elismerte, hogy az Európai Unió Görögországgal kapcsolatos politikája alapjaiban elhibázott. Az eddigi anyagi segítségnyújtást az ország belpolitikájába történő durva beavatkozás kísérte, ami ahelyett, hogy Athén és Brüsszel kapcsolatán javított volna, néhány év leforgása alatt erőteljes német-ellenességet gyökereztetett meg a görög társadalomban.
“Merkel bevándorlás-politikájának már elsődleges akadálya volt ez a német-ellenesség. A görögök úgy érzik, hogy a német dominancia ellen folytatnak harcot, emiatt a bevándorlás kontrollálásával kapcsolatos mindenfajta együttműködés meghiúsult.”
A politikus azt is kiemelte, hogy Görögországban ezt a német-ellenességet erősíti a Törökországgal kötött új megállapodás. Az Ankarával kötött novemberi egyezmény nem vette figyelembe a török-görög viszony alapvetően konfliktusos voltát, és, hogy Görögországot az Európai Unió ellen fordíthatja, ha az EU Törökországnak ad nagyobb kontrollt az Európába irányuló bevándorlás, ezáltal az Égei-tenger felett is. Roth szerint azonban a törökökkel kötött megállapodás alapjaiban elhibázott volt, és az Európai Unió teljes függésbe került ezáltal; az együttműködés nem segíti a migránsáradat leállítását, ehelyett Erdogannak biztosított nagyobb politikai befolyást az Európai Unió felett.


http://www.hidfo.ru/2016/03/europat-sujthatja-a-torok-allamfo-kiszamithatatlansaga/