Aleppo egyik piacát gránátok és bombák robbanásai rázták meg. A gránátokat a város banditakézen lévő részéből lőtték ki. Az érintett kerületben jobbára helyi kurdok élnek. A támadást az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges “Dzshebhat an-Nuszra” bűnszervezet követte el. Legkevesebb 13 ember meghalt. A sebesültek száma meghaladja a negyvenet.
piac
Tegnap már megtörténtek az első provokációk Törökország aktívabb katonai szerepvállalása érdekében. A szír-török határ szíriai oldaláról a “Dzsebhat an-Nusra” aknavetőzgette a határ túloldalán lévő Metishli török falut. Hátha a török hadsereg bosszút állna.
Ugyanakkor az ugyancsak határtérségbeli török városban-Nusaybinban-hemzsegnek az ilyen-olyan dzsihadista martalócbandák. Feladatuk lenne a szíriai, zömmel kurdok lakta Qamishli lerohanása. Az akció viszont csúszik, merthogy a térségbe latrok számára nem egy életbiztosítás a behatolás. Azaz török városból megpróbálkoztak. A háromszáz azazi pribékből száz átsettenkedett a szír oldalra. Esetükön megrettent a maradék kétszáz, akiket már szinte fenyegetéssel sem lehet rávenni az áthatolásra.
Urfa-ugyancsak török település-területén nagyüzemileg gyártják a Szaud-Arábiából, az Emirátusokból. Szudánból, sőt a Közép-Ázsiából és a Kaukázusból érkezett beteg lelkületű dzsihadistákból az öngyilkos merénylőket, akiknek Szíriába kéne átszivárogniuk.
Szíriában “amúgy” nagyüzemileg zajlik a pusztulásra ítéltetett elvetemült latorhordák irtása. Az egyébként létező, és betartott tűzszünet közepette.
Idlib, Aleppo, Hama, Deir ez-Zor, Damaszkusz tartományokban kimondottan káros volt a tegnapi nap a dzsihadisták egészségére és testi épségére. Mind az orosz, mind a szír légierő tette a dolgát, míg a földön a kormányerők intézkedtek nagy hatékonysággal.
Ezek a valamik dzsihadista tankok meg egyebek voltak lánykorukban. Az “Élet Útja” mentén. De jöttek a Migek meg a Szuhojok.
Raqqában váratlan fordulatot vettek a dolgok! A kezdeti “sikerek” után nem voltak képesek az ISIS-latorbandák letörni a lakossági lázadást. A civilek újabb tömegei csatlakoztak a felkeléshez, és a már-már elbukni látszó harcuk felerősödött. Olyannyira, hogy a hírek szerint egy valamivel több mint kétszáz fős martalócbanda is átállt a helyi civil felkelők oldalára.
bu
Dúl a városban az adok-kapok! Az ISIS kezd teljesen belezavarodni a dolgokba. Már a hátukat támadják Raqqában, és ez rettenetes meglepetés, és keserves tapasztalat. Beszámolók szerint volt ahol teherautóval gázoltak le egy bandát, eltaposva majd harminc férget. Sokakat kövekkel vertek agyon az elkeseredett és bebőszült civilek. A zsákmányolt fegyverekkel pedig igen hatékonyan tudnak bánni.
Ezzel együtt is rémségesek a veszteségeik.
http://www.balrad.com/2016/03/07/sziria-76/