2016. február 29., hétfő

A tűzszünet miatt biztonságossá váltak a szíriai városok

A szíriai “tűzszünet” eddigi lefolyása a korábbi elgondolások szerint alakult/alakul. Az ENSZ BT.-által is latorbandákká nyilvánított dzsihadista hordák pusztítása tovább zajlik földről-levegőből.
szu
Kardigan ankarai szultán kétségbeesetten küldözgeti Aleppo városa irányába a török területen még összegyűjthető bűnözőket, de csak a humuszt szaporítja velük. Erre a sorsra jutott az az utóbbi, mintegy kétszáz élő-eleven latoregyedből álló isisista bűnbanda is, amely a török hadsereg tüzérségi fedezete mellett nyomult be Szíriába, vélhetően Aleppo úticéllal. Nagyjából félúton gazdagítják Szíria földjét.
Aleppo városába egyre mélyebben nyomulnak be a kormányerők és kurd milíciák.
Észak-Latakia török határmenti területei felé menekülnek a “Dzshabhat en-Nusra” begyávult pribékjei a biztos pusztulás elől.
Kelet-Gutában szintén megpróbáltak kitörni ugyanezen bűnbanda egyedei a kormányhadsereg gyűrűjéből. Kis idő után föladták.
Homsz tartomány dzsihadistái közül Jub al-Jarrah, Mscherfe-Qiblah, Tire-Maala, Shandahiet-El Zhakubiya, Shandahiet-es-Shamaliyah, Umm Twene-es-Shamaliyah, Hali-Karat-Et-Tahin, El-Vudehi, és El-Khalili pribékjeit pusztította tegnap nagy hozzáértéssel az orosz-szír légipáros.

A Daraa-katlan néhány hadura tegnap egy közös ülésen meghányta-vetette, hogy addig kéne csatlakozniuk a tűzszünethez, amíg megtehetik. A katlan Zeyzun és Tall Gehab településet uraló “mérsékelt” latorvezírek ezt tegnap megtették.

http://www.balrad.com/2016/02/29/sziria-71/
Nemzetközi hírügynökségek helyszíni tudósítói arról számolnak be, hogy élettel teli hangulat van Damaszkusz utcáin, és Szíria más nagyvárosaiban, mióta megkezdődött a tűzszünet. A terrorelhárítási művelet már a nagyvárosoktól távol zajlik, az emberek újra biztonságban kimehetnek az utcára.
A Der Spiegel német napilap jelentése szerint Damaszkuszban és az ország nagyobb városaiban az élet visszatér a normális kerékvágásba; napokkal ezelőtt életbe lépett a tűzszünet, és a nemzetközi hírügynökségek képviselői nagy számban jelen vannak, hogy figyelemmel kísérjék a helyzet alakulását. A lap azt írja, a szíriai polgárok többsége félelem nélkül járhatnak szabadon, így hosszú évek után újra emberekkel telnek meg az utcák. A tűzszünet számukra a helyzet normalizálódását hozta.
Az AFP hírügynökség szintén arról számol be, hogy Damaszkuszban és Aleppoban szokatlanul élettel teli hangulat uralja az utcákat. A helyiek elmondása szerint a tűzszünet valóban szokatlan, mert az utóbbi évek során ahhoz szoktak, hogy minden éjjel légicsapások és tüzérségi támadások zajára ébrednek fel.
A Der Spiegel szerint ugyanakkor még az ország északi és néhány központi régiójában harcok zajlanak, a Daesh terroristái egy kurdok által lakott településre támadtak Tell Abiad határában, ahol a terrorszervezet 70 tagja halt meg az offenzíva során.
Oroszország és az Egyesült Államok február 22-én jutott megállapodásra a tűzszünetről, ami napokkal később, pénteken életbe lépett. Az ENSZ egyhangúlag elfogadta az orosz-amerikai megállapodást. A tűzszünet értelemszerűen nem vonatkozik a terrorszervezetekre, ami ellen a szíriai hadsereg az orosz légierő támogatásával tovább folytatja a hadmozdulatokat. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint felhagynak a légicsapásokkal azokban a régiókban, ahol hajlandóság mutatkozik a tűzszünetre és a tárgyalás alapú rendezésre.


http://www.hidfo.ru/2016/02/a-tuzszunet-miatt-biztonsagossa-valtak-a-sziriai-varosok/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése