Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter egy a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjú során a NATO-Oroszország Tanács azonnali helyreállításának szükségességét hangsúlyozta; szerinte mindkét fél részéről hajlandóság mutatkozik erre, a helyzet azonban a békére törekvés szándékával ellentétesen alakul.
Steinmeier az interjú során kijelentette, hogy a NATO és Oroszország egyaránt érdekelt az ilyen formátumú tárgyalások újrakezdésében, emiatt idővel vissza lehetne térni a Brüsszelben, nagyköveti szinten folytatott megbeszélésekhez. A külügyminiszter emlékeztetett; korábban ő már javasolta az intézményesített tárgyalási folyamat helyreállítását, aminek “átmeneti nézeteltérésektől” eltekintve továbbra is a vártnál nagyobb támogatottsága van.
A NATO-Oroszország Tanács munkájának nagy részét felfüggesztették, miután a NATO külügyminiszterei 2014 áprilisában kiadtak egy közös közleményt, melyben elítélik a Krím-félsziget Oroszországgal történő újraegyesülését. Ez az együttműködés tehát nagyrészt a nyugati országok akaratából szakadt meg: a NATO a 2013-2014-es kijevi puccsal kiterjesztette volna saját érdekszféráját Ukrajna egészére – ez a folyamat Nyugat-Ukrajnában zárult “sikerrel”, de eközben az orosz többségű régiók kivonták magukat a kijevi kormány ellenőrzése alól – ami lehetetlenné tette, hogy a NATO haditengerészeti kikötőt kezdjen működtetni a Krím-félszigeten. A sikertelen villámháborút követően a NATO külügyminiszterei Oroszországot ítélték el a kialakult helyzetért.
A német külügyminiszter most a lapnak nyilatkozva utalást tett arra, hogy a NATO-Oroszország Tanács munkájának újrakezdéséhez az Európai Unión belül is számos problémát kell félreállítani; elsősorban a brit függetlenedési törekvés kapcsán kell megállapodásra jutni, valamint a Németország és Lengyelország közt elmérgesedő viszonyt kell feloldani. Steinmeier kijelentette, hogy a hét folyamán Varsóba utazik, hogy felszámolja a német-lengyel viszonyban keletkezett zavarokat.


http://www.hidfo.ru/2016/01/steinmeier-felszamolna-a-lengyelorszag/