Nem a rossz állapotú mentőautók, nem is a létszámhiány, de még csak nem is az alacsony fizetések jelentik a legnagyobb problémát az Országos Mentőszolgálatnál, hanem az általánosan jellemző morális válság – mondta Máté Gábor, a szervezet élére tavaly decemberben kinevezett főigazgató a Magyar Időknek.
A főigazgató korábban mentőápolóként dolgozott az OMSZ-nél, az egyik ükapja az a Kresz Géza volt, aki 1887-ben megalapította a mentők elődjét.
A főigazgató szerint nem létezik olyan szabály, amely szerint a mentőknek minden esethez 15 percen belül ki kell érkeznie, de egy infarktusos, elgázolt vagy éppen stroke-gyanús betegnél ez jogos elvárás. Úgy vélte: minimalizálni kell azokat a tényezőket, amelyek komoly erőket vonnak el a mentőfeladatoktól.
A főigazgató emlékeztetett: tavaly 1,1 millió esetet látott el a mentőszolgálat, tíz százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
Kiemelte: a mentőjárművek folyamatos cseréje éves szinten mintegy kétmilliárd forintba kerülne, erre most csak ennek a töredéke jut, Közép-Magyarországon különösen rossz a helyzet, hiszen itt nem lehetett uniós forrásokból fejleszteni.
Az új főigazgató elsődleges feladatnak tartja, hogy javítsanak a mentőszolgálatnál dolgozók megbecsülésén, illetve például a vezetők és a beosztottak közötti kommunikáción. A mentőszolgálat a legnagyobb egészségügyi szervezet, amelyben mintegy 7500-an dolgoznak, és amely sok ok miatt mára morális válságba került, és ez komolyabb probléma, mint a jelképesnek mondható fizetés – mondta.
ms
A mentésirányítók 147 ezer, a mentőorvosok 286 ezer, a mentőtisztek 181 ezer, a mentőápolók 139 ezer, míg a gépkocsivezetők 127 ezer forintot vittek tavaly haza havonta – mondta Máté Gábor a Magyar Időknek.
(MTI)
Bal-Rad komm: “…a gépkocsivezetők 127 ezer forintot vittek tavaly haza havonta…”
-Mennyi a havi abrakja egy “mezei” parlamenti gépviselőnek? 600 ezer forint? Vagy több? Havi 8-10 “munkanapra”!
alv
Akkor lenne csak morális válság, ha a NÉP ezen kezdene el morfondírozni! De a NÉPNEK erre nincs se ideje, se ereje!
A mentősofőrnek meg nyomnia kell…
Deee..!-moralizálhatna VALAKI azon is, mert a Sándor Mária két napon keresztül vezeklőmunkát végzett Csepelen, mert negyedórára megakasztották a forgalmat egy pesti hídon. BÍRÓSÁG ÍTÉLTE ERRE!
A taxisok háromnapig cirkuszoltak, mert… Döbrögi azt mondta erre: megértelek titeket!
Biztos hogy csak a mentőszolgálat van morális válságban?!