Miután kedden a Daesh terrorista szervezet (Iszlám Állam) megpróbálta elfoglalni Líbia két legnagyobb olajkikötőjét, csütörtökön pokolgépes merényletet hajtott végre a keddi támadás helyszíneinek egyikén. Esz-Szider és Rász Lánuf a két legjelentősebb olajexport terminál a líbiai mediterrán partszakaszon, 500 000 hordó/nap kapacitással.
A szélsőséges iszlamista terrorcsoport kedden tűzharcot kezdeményezett a kikötők őrzését biztosító fegyveres állománnyal, aknavetővel lőtte a terminálok finomító-tornyait és tározóit. A tűzharcban hét őr és huszonöt terrorista életét vesztette. Szerdán bomba robbant a Miszráta melletti Zlitenben, a rendvédelmi kiképzőközpont területén, itt minimum 50 a halálos áldozatok száma. A csütörtöki Rász Lanuf finomító-komplexum elleni ismételt támadásban az öngyilkos merénylőn kívül hét ember vesztette életét.
A Daesh februárban kopt keresztények tömeges lefejezésével kezdte meg nyilvános líbiai tevékenységét, majd az orosz beavatkozás miatt bekövetkező szíriai térvesztés miatt intenzív állományátcsoportosításba és szervezői munkába kezdett a térségben. Szirt városát használva támaszpontul, a környéken intenzív toborzást folytat, és több líbiai iszlamista fegyveres csoport is a szervezet mellett tett hűségesküt. Ez a Daesh líbiai élőerő-állományát két hónap alatt megtízszerezte. A Szirt mellett található olajkikötők elleni támadással a radikális iszlamisták megpróbálják hatalmi kontrolljukat gazdaságilag is stabilizálni az eddig elfoglalt 300 km-es tengerparti sávban. Egyes források arról is beszámolnak, hogy a szervezet vezetője, Abu Bakr al Bagdadi súlyos sebesülését túlélve meg nem nevezett fél segítségével ugyancsak Szirt városába érkezett.
A terrorszervezet időszakos lehetőségét az ugrásszerű térnyerésre igyekszik maximálisan kihasználni. A központi kormánykoalíció formai együttműködése csak papíron létezik. A nyugati, Tripoli székhelyű iszlámnacionalista kormányzat és a Tobrukból operáló, amerikai állampolgár Haftarah Khalifa tábornok fegyveres támogatását élvező nyugati bábkormány között gyakorlati együttműködés nincsen. Ezért a Daesh meglepetésszerű támadásokba kezdett a szirti bázistól távol, a két kormányszervezet területein is. A terrorcsoport a klán- és törzsszövetségi vezetők egymás elleni kijátszásával kívánja a harmadik független líbiai belső hatalmi pólus, a dél-líbiai berberek által alkotott erőcentrumot saját oldalára fordítani, míg az egyéb líbiai iszlamista szervezetek becsatolásában a Szíriából és Irakból ismert brutalitás propagandájával operál.
Líbia Moammer Kadhafi hatalomból való eltávolítása és meggyilkolása óta bukott állam. A zűrzavar és a terrorszervezetek aktivitásának fokozódása ismét hivatkozási alapot teremthet egy NATO irányította művelet elindítására. Az USA Delta Force egységének pár hete történő felbukkanása egy ilyen akció műveleti előkészítésének tekinthető. A Daily Mirrornak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő brit biztonságpolitikai forrás szerint pedig egy 6000 fős kontingens érkezik rövidesen a térségbe, amelyből London 1000 fővel veszi ki a részét az USA és több európai ország mellett.

http://www.hidfo.ru/2016/01/libiaban-terjeszkedik-az-iszlam-allam-fokozodik-a-helyzet/