Egy lengyel EP-képviselő szerint Oroszországnak minden oka megvan arra, hogy veszélyként kezelje a NATO jelenlétét, hiszen az bekebelezte a térségi országokat, és lépésről lépésre haladva néhány helyen már elérte az orosz határt is.
Janusz Korwin-Mikke, az Európai Parlament egyik lengyel képviselője kijelentette, hogy miközben orosz veszélyről beszélnek a politikusok, a térségben egyedül Washington folytat expanzív politikát. Az Egyesült Államok arra használja a NATO szervezetét, hogy a világon mindenhol megvesse az amerikai katonai jelenlét alapjait. Kelet-Európában szintén az Egyesült Államok folytat katonai terjeszkedést, hiszen a NATO fő ellenségképére, Oroszországra hivatkozva mindenhol megjelennek az amerikai katonák, miközben a NATO más tagállamai nem vonulnak be az Egyesült Államokba. Washington fegyveresei országról országra haladva közelítenek az orosz határhoz, emiatt hibás megállapítás, ha valaki Oroszországot tartja katonai fenyegetésnek.
A képviselő éles kritikával illette a lengyel kormányt, amiért az lehetővé teszi a NATO jelenlétét Lengyelország területén, és ezzel hozzájárul az amerikaiak terjeszkedéséhez. Korwin-Mikke kijelentette, hogy a Jog és Igazságosság párt politikája őt a második világháború előtti lengyel politikára emlékezteti, ami – mint az 1939 szeptemberében kiderült – felelőtlenségnek bizonyult és katasztrófával zárulhat. Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy a lengyel kormány ma szintén egy felelőtlen politikát folytat, mert miközben az Európai Unió már semleges viszonyt próbál kialakítani Oroszországgal, a lengyel kormány Moszkvát ellenségnek tartja, és erre hivatkozva lehetővé teszi az amerikai hadsereg jelenlétét Lengyelországban.
Korwin-Mikke a Polska Times napilapnak nyilatkozva kifejti, hogy Oroszország aggodalmai a NATO fenyegetése kapcsán teljességgel megalapozottak. “Az ő nézőpontjukból ez a következőképpen néz ki: a Varsói Egyezmény felbomlott, és a NATO bekebelezte Kelet-Németországot; majd elnyelte Lengyelországot, a Cseh Köztársaságot, Magyarországot, Szlovákiát, utána Litvániát, Lettországot és Észtországot, majd Romániát és Bulgáriát. Most a NATO Ukrajnát próbálja elnyelni.”
A lengyel politikus a lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a NATO hajt végre agressziót Oroszország ellen, mert továbbterjeszkedik keleti irányba, és már több országban közvetlen az orosz határ mentén jelen van az amerikai csapásmérő erő. “Ez a veszély nem Oroszország képzelgése, hanem ténylegesen létezik. Mindez nem arról szól, hogy szeretjük-e Oroszországot vagy nem, hanem ezek tények; nem az orosz csapatok állomásoznak az amerikai határ mentén, hanem amerikai katonák vannak az orosz határon.” Hogy ennek ellenére továbbra is Moszkva jelenik meg ellenségképként a nemzetközi sajtóban, az a NATO azon szándékait árulja el, hogy később mihez akar kezdeni az orosz határ mellett állomásozó haderővel.


http://www.hidfo.ru/2016/01/lengyel-politikus-amerikai-katonai-fenyegetes-kelet-europaban/