Az Európai Unió tagállamai 2016-ban majd belátják, hogy csak közösen tudják megoldani a menekültválságot – mondta a német pénzügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban. A kelet-európai tagországoknak is be kell fogadniuk menekülteket, de kevesebbet, mint Németország.
Wolfgang Schäuble a Bild am Sonntag című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a szolidaritást nem lehet “egymás szidalmazásával” biztosítani, és az is “fontos előrelépés”, hogy “végre valamennyi tagállam megértette” az uniós külső határ biztosításának fontosságát.
Régen se akarták
A “következő évre az az előrejelzésem, hogy Európában érvényesül majd a felismerés, hogy csak együtt tudunk megbirkózni a menekültválsággal” – tette hozzá. Felidézte, hogy a kilencvenes évek elején – a délszláv háború kitörése idején, amikor a legutóbbi nagy menekülthullám elérte Németországot – a frissen újraegyesített ország keleti részén, a volt NDK területén fekvő tartományok nem akartak menekültetek befogadni, és arra hivatkoztak, hogy a lakosságnak nincsenek tapasztalatai külföldiekkel.
Wolfgang Schäuble elmondta, hogy ebben a helyzetben szövetségi belügyminiszterként úgy döntött, hogy az új tartományok nem kaphatnak mentességet, nekik is be kell fogadniuk menekülteket, de “százalékosan kevesebbet”, mint a nyugati tartományok, hogy a lakosság hozzászokjon a külföldiek jelenlétéhez.
brl
Mekkora tér? Milyen jókat lehet majd itt nyakazgatni?
Ne legyen kibúvó
Mindez “a mai viszonyokra áthelyezve azt jelenti, hogy a kelet-európai országoknak is be kell fogadniuk menekülteket, de kevesebbet, mint Németország” – mondta a miniszter. A közös megoldás azzal is jár, hogy a külpolitikában és a biztonságpolitikában több feladat hárul Németországra, “mint amennyit talán szeretnénk”, de tudomásul kell venni, hogy jelentősebb európai közreműködés nélkül nem lehet stabilizálni a közel-, és a közép-keleti térséget és Afrikát – tette hozzá Wolfgang Schäuble.
Közös hadsereg
Fokozatosan össze kell kapcsolni az uniós tagországok kül- és biztonságpolitikáját, és meg kell célozni egy “közös európai hadsereg” kialakítását. A “nemzeti hadseregekre” fordított forrásokat “közösen sokkal hatékonyabban lehet felhasználni” – jegyezte meg. A menekültválság németországi kezeléséről szólva hangsúlyozta, hogy komolyan kell venni a lakosság aggodalmait, ugyanakkor ha sikeres az integráció, “középtávon sok szempontból jót tesz nekünk” a menekültek jelenléte.
Továbbá a menekültek a munkaerőpiacon segítenek ellensúlyozni a társadalom elöregedését, és hozzásegítik az Európai Uniót a továbbfejlődéshez. “Egész Európa megerősödve kerül majd ki ebből a válságból” – mondta Wolfgang Schäuble.
(privatbankar)
Bal-Rad komm: “…Mindez “a mai viszonyokra áthelyezve azt jelenti, hogy a kelet-európai országoknak is be kell fogadniuk menekülteket…” és majd ezen országok vezetői is “… 2016-ban majd belátják…”
-Tartunk tőle, hogy már 2015-ben BELÁTTÁK a “magyar vezetők”! Belenéztek feneketlen zsebeikbe, és látták: VAN MÉG BENNE HELY a júdáspénznek! Csak még kell egy kis idő, hogy lenyomják a torkunkon. Merthogy fülükhöz azért eljutott ám a rettenetes hír Gunther Krichbaum, a CDU politikusa szájából: “De ha a kelet-európai országok megtagadják Németországtól a szolidaritást menekültügyben, akkor el kell gondolkodni a konzekvenciákról.” Merthogy-vallja ő és az elvbarátai-“Németország az elmúlt években rengeteg szolidaritásról tett tanúbizonyságot, amikor a kelet-európai országok gazdaságának, infrastruktúrájának felépítéséről volt szó. Most azt várják, hogy ebből a szolidaritásból valamennyit visszakapjanak.”
-BÁR MÓDUNKBAN ÁLLNA VISZONOZNI EZT A NÉMET “NAGYLELKŰSÉGET”!
Schäuble persze nem olyan hülye, hogy ne lássa: lesznek gondok. Hiszen eléggé óvatosan!-de megjegyzi: “…ugyanakkor ha sikeres az integráció…” Amiben bizony ott van az a “HA”! És mi lesz akkor?-HA NEM SIKERÜL!
-EDDIG SEM VOLT SIKERES! A jelenlegi milliós létszámot megelőzően! Akkor miként is lehetne sikeres a mostani, elvadult és CÉLZOTTAN ÉRKEZŐ HORDA “európaias” integrációja? (Fordítottjára nagyobb az esély!)
Persze Schäuble és főnökasszonya elgondolásai érvényre fognak jutni! Magyarországon is! A “magyar vezetés” be fogja látni, hogy a kapott paranccsot VÉGRE KELL HAJTANI!
Végre is fogják hajtani! Már csak az a kérdés, hogy mikor kezdenek hozzá a MEGGYŐZÉSÜNKHÖZ?