2015. december 1., kedd

Erdogan készen áll lemondani az államfői posztról


Recep Tayyip Erdogan török államfő bejelentette, hogy készen áll lemondani az államfői posztról, amennyiben bizonyítékok jutnak nyilvánosságra arra vonatkozóan, hogy országa az Iszlám Állam terrorszervezet olaját vásárolja fel.
A török államfő kijelentette, hogy tudomása szerint csak törvényes módon vásárolnak olajat, és amennyiben valaki ennek ellenkezőjét be tudja bizonyítani, készen áll lemondani az államfői posztról. Erdogan amerikai forrásokra hivatkozva kijelentette, hogy az Iszlám Állam olaját orosz és szíriai állampolgárok vásárolják fel – s mindezzel azt a kijelentést kívánta alátámasztani, hogy nem Törökország teszi mindezt. Ez a kijelentés akár igaz is lehet, tekintve, hogy az Iszlám Államhoz a világ számos országából csatlakoztak muszlim fiatalok, így könnyen bizonyítást nyerhet, hogy az értékesítéséi lánc elején orosz vagy szíriai állampolgár áll, aki évek óta az ISIS részeként harcol Szíriában. Csak Európából több mint tízezren csatlakoztak a terrorszervezethez, így akár francia vagy német állampolgár is megveheti az Iszlám Állam olaját. A csempészhálózat egy elemének nem-török állampolgársága azonban nem bizonyítja, hogy az értékesítési lánc végén nem Törökország áll.
Hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfő kijelentette, hogy Törökország amiatt lőtte le az orosz Szu-24-es vadászbombázót Szíria felett, mert ezzel a lépésével az olajcsempészek útvonalait védte; az illegális olajkereskedelem ipari mértékben zajlik Törökország határain, amit Oroszország a szíriai terrorellenes művelet részeként megfigyelés alatt tart. Az orosz államfő erről már a G20 csúcstalálkozóján is beszámolt; a találkozón Oroszország a légierő gépei által rögzített képi anyagot tárt a nyugati vezetők elé, melyeken a lopott olajat Törökországba szállító konvojok láthatóak. Az orosz államfő a Párizsban kezdődő klímakonferencia alkalmából kijelentette; amennyiben Törökország megsemmisíti ezeket a csempészszállítmányokat, a határ környékén az ipari mennyiségű égő olaj füstoszlopait és tüzeit lehetne látni, nem pedig rendezett sorokban Törökország felé haladó konvojokat, melyek a török határ elérését követően nyomtalanul eltűnnek.


http://www.hidfo.ru/2015/12/erdogan-keszen-all-lemondani-az-allamfoi-posztrol/


ErdoganISIS2_0


„Olyan, az űrből és légi járművekről készített képeket mutattam, amelyek egyértelműen demonstrálják, hogy milyen kiterjedt illegális olajkereskedelem folyik,” mondta Vlagymir Putyin riporterek egy csoportjának a törökországi Antalyaban éppen a múlt hónapban tartott G20-as csúcstalálkozó ideje alatt. Putyin természetesen az Iszlám Állam illegális és igen jövedelmező olajkereskedelmére célzott, amiről az elmúlt hetekben sokat olvashattunk.
Az orosz Szu-24-es vadászrepülő lelövése elegendő indokot szolgáltatott az orosz elnök számára, hogy végre leleplezhesse Ankara feltételezett szerepét az illegálisan megszerzett iraki és szíriai nyersolaj csempészésében.
„Az Iszlám Államtól az olajat Törökországba szállítják,” mondta Putyin, amikor Jordániában Abdullah királlyal találkozott, és ha ez nem lett volna elég világos megfogalmazás, hozzátette, hogy „az Iszlám Állam készpénzt kap a Törökországnak eladott olajért cserébe”.
Természetesen szinte lehetetlen pontosan végigkövetni az ISIS által megszerzett olaj útját a kitermelés pontjától a piacokig, de annyit azért tudni lehet, hogy az Iszlám Állam ugyanazokat a csempészeket, kereskedőket és szállítmányozó cégeket alkalmazza, mint a regionális kurd kormány saját nyersolajának a törökországi Ceyhan kikötőjébe történő szállításhoz, ahonnan az olaj továbbutazik Izraelbe és más piacokra (attól függően, hogy melyik történetnek hiszünk), illetve amennyiben össze akarják zavarni a szálakat, Málta partjai mentén lehetőség van átrakodni a szállítmányt egyik hajóról a másikra, ami állítólag megnehezíti a nyomon követést.
Egyesek úgy gondolják, hogy Erdogan fia, Bilal, aki a BMZ nevű tengeri szállítmányozó csoport tulajdonosa, nyakig benne van a kurd és Iszlám Állam féle nyersolaj csempészésében. A BMZ tulajdonában lévő hajók többsége amúgy máltai színekben járja a vizeket.
A fentiek tükrében egyesek úgy gondolják, hogy Törökország azért lőtte le az orosz gépet, hogy megbosszulja az Iszlám Állam olaját szállító 1000 olajszállító teherautó korábbi kilövését. Omran al-Zoub szír információs miniszter a következőket mondta múlthét pénteken:
„Az összes olajat a Recep Erdogan fiának tulajdonában lévő cégnek szállították. Ezért lett ideges Törökország, amikor Oroszország légitámadásokat indított az ISIS infrastruktúrái ellen és több mint 500 olajszállító teherautót semmisített meg. Ez nagyon felidegesítette Erdogant. Nemcsak olajat, hanem búzát és műemlékeket is szállítanak.”
Al-Zoub nincs egyedül ezzel a gyanújával. Mowaffak al Rubaie, iraki parlamenti képviselő, volt nemzetbiztonsági főtanácsadó, aki személyesen vezette Szaddam Husszeint kivégzése helyszínére, az RT-nek nyilatkozva azt mondta, hogy az ISIS nagyjából havi 100 millió dollár értékben ad el olajat Törökországnak.
„Az elmúlt nyolc hónapban az ISIS … 800 millió dollár értékben adott el olajat Törökországnak a feketepiacon. Ez iraki és szír olaj, amit teherautókon szállítanak át a határokon Irakból és Szíriából Törökországba, majd a nemzetközi árfolyamok 50 százalékáért értékesítenek.
Ezt vagy helyben elhasználják, tehát a török finomítók segítségével a török piacon értékesítik vagy Jihanba kerül, majd onnan a vezetékeken át a Földközi-tenger térségébe és így a nemzetközi piacokon kerül értékesítésre.
Az iraki és szír olaj olyan az ISIS számára, mint az oxigén. Ha elzárnánk az oxigént, az ISIS megfulladna.”
„Nincs kétség afelől, hogy a török kormány tud a csempészésről. A kereskedők és üzletemberek a török titkosszolgálat és biztonsági erők orra alatt – vagy ha tetszik védelme alatt – veszik az olajat.
A biztonsági erőknek több olyan tisztje van Törökországban, aki szimpatizál az Iszlám Állammal. Lehetővé teszik, hogy Isztambulon át behatoljanak … Szíriába és Irakba.
Nem létezik olyan terrorszervezet, amelyik képes lenne egyedül túlélni egy szomszédos ország segítsége nélkül, ami ez esetben Törökország.”
Már ez is elég egyértelmű, de a történetnek még nincs vége.
Hétfőn Putyin bejelentette, hogy olyan új információk birtokába jutott, amelyek megerősítik Törökország részvételét az Iszlám Állam olajkereskedelmében.
„Ebben a pillanatban kaptunk új információt, ami megerősíti, hogy az Iszlám Állam harcosai által felügyelt lerakatokból származó olaj ipari mennyiségben lép be Törökországba,” nyilatkozta Putyin a párizsi klímacsúcs „partvonaláról”. (RT.com)
„Sikerült kiszimatolnunk néhányat a Török Köztársaság területén belül, olyan területeken, amiket különleges és rendőri erők felügyelnek, akik a vízummentes rezsimet kihasználva térnek vissza a mi területünkre, ahol mi folytatjuk ellenük a harcot.”
Minden okunk megvan azt feltételezni, hogy a gépünket a kikötők felé tartó olajszállítmányok biztosítása érdekében lőtték le, hogy azután tankerhajókra rakodhassák azokat,” tette hozzá.
Erdogan pedig kijelentette, hogy nem fogadhatja el a vádakat, amelyek szerinte „erkölcstelenek”:
„Oroszország állítása, miszerint Törökország olajat vásárolt volna Daesből „erkölcstelen”. Az ilyen állításokat bizonyítani kell.”
Érdekes módon az az ember, aki hajlandó volt polgárháborút indítani néhány parlamenti szék visszaszerzéséért, és gondolkodás nélkül börtönbe veti azokat, akiket pozíciója szempontjából veszélyesnek tart, most hirtelen kijelentette, hogy lemond, amennyiben Putyin (vagy bárki más) bizonyítékot tud felmutatni ellene:
„Nem vagyunk annyira tisztességtelenek, hogy olajat vegyünk terroristáktól. Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban ezt tettük, lemondok hivatalomról. Amennyiben van rá bizonyítékuk, álljanak elő vele és megvizsgáljuk.”
Hát erre mi is kíváncsiak vagyunk.
Újságírókkal és az igazságot kutató őszinte rendőrökkel ellentétben, akik szerették volna elérni, hogy a szunnita militánsok ne juthassanak pénzhez és fegyverekhez, Ankara nagy bánatára Putyint nem tudják letartóztatni, így kezdenek idegesek lenni.
Az idegességgel pedig nincsenek egyedül, hiszen hatalmi körökben nem sokan szeretnék, ha a nagynyilvánosság rájönne, hogy az Iszlám Állam ellenes koalícióhoz tartozó kormányaik nemcsak az Iszlám Államot, hanem az Al-Nuszra Frontot és minden olyan csoportot támogatnak, akik Asszad elmozdításán fáradoznak.
Ha pedig kiderülne, hogy az Egyesült Államok csupán azért nem bombázta eddig az ISIS olajszállítmányait, mert Ankara és Washington között hallgatólagos megállapodás áll fenn az illegális nyersolajszállítmányok védelmére, az amerikai nyilvánosság esetleg követelheti bizonyos emberek elmozdítását.
A bűnszövetkezeteknél általában az viszi el a balhét, vagyis azt hajítják ki a buliból, akit először kapnak el. Ennek fényében, illetve a fejleményektől függően, érdekes lesz megfigyelni, hogy miként kezelik majd Erdogánt Törökország „szövetségesei” a jövőben.
Forrás: zerohedge.com
http://idokjelei.hu/2015/12/erdogan-azt-mondja-lemond-ha-putyin-vadjai-igaznak-bizonyulnak-az-iszlam-allammal-folytatott-uzletelesrol/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése