Ahmet Davotoglu-az ankarai Fényes Porta miniszterelnöke-tegnap meglátogatta Bakuban baltásékat. Átadta Recep Tayyip Kardigan pasa üdvözletét Ilham Alijevnek, Azerbajdzsán pasájának. No meg vitt egy kis biztatást is.
Az éppen aktuális azeri kollégájának-Artur Resizade névre hallgat ez a jóember-megsúgta, hogy ideje lenne már életet lehelni a Hegyi-Karabah-féle, régóta szunnyadó vitába. Hébe-hóba lövöldözgetésnél több kéne!
Azt is megsúgta éppen esedékes azeri kollégájának, hogy bizton számíthatna Azerbajdzsán egy kiadós török segítségre az Oroszország által támogatott Örményország ellen. Mert ugye mint tudott, a két ország között vannak határviták Hegyi Karabah miatt. Ez a terület Örményország területén található, de Azerbajdzsán a magáénak vallja.
karabAzeri vélemények szerint ott azeriek élnek, viszont a valóságban az örmények vannak ott többségben. Azerbajdzsán szerint Örményország csak megszállva tartja Hegyi-Karabahot. Emiatt 1991-ben heves háború robbant ki Örményország és Azerbajdzsán között. A konfliktus amolyan szunnyadozó állapotban van. Néha lövöldöznek egy jót a felek, aztán látszólagos csend követi.
A konfliktusban Oroszország inkább Örményország pártjára helyezkedik, de a békességes megoldást szorgalmazza. Bár jobbára inkább rendet tart. Amit általában respektál is az azeri kormány és Alijev pasa, akiket viszont Törökország támogat az örményekkel szemben. Illetve mostmár-tágabb kontexusban-Oroszország ellen.
Davotoglu arról biztosította az ő azeri kollégáját tegnap Bakuban, hogy “Törökország mindent megtesz annak érdekében, hogy felszabaduljon Azerbajdzsán örmények által megszállt területe!”
A törökök valami oknál fogva nem igazán kedvelik a keresztény örményeket. 1915 és 1917 között ki is irtottak vagy másfél milliónyi örményt. Emiatt pedig az örmények nem igazán kedvelik a törököket, meg a törökökkel úgy általában egy húron pendülő azerieket.
Most az orosz-török viszony lehűlt állapotában Davotoglu ajánlata arra enged következtetni, hogy minden látványos szánom-bánom ankarai sopánkodás dacára a Fényes Porta szeretné eszkalálni a helyzetet Oroszországgal. A volt Szovjetunió “lágy altestének” nevezett térségben.
Meglehetősen kockázatos egy elgondolás! Viszont jelzi, hogy Törökország a puskaporos hordó körül játszadozik a gyufával.


http://www.balrad.com/2015/11/27/torokorszag-a-puskaporos-hordo-korul-tuzeskedik/