Magyarország arra kellene használja Moszkvával és Ankarával ápolt kapcsolatait, hogy közvetítőként részt vegyen a szír-török határincidens miatt kialakult konfliktus de-eszkalálásában, és megakadályozza a konfliktus továbbterjedését.
Gyöngyösi Márton kijelentette; Magyarország Törökországgal és Oroszországgal egyaránt jó kapcsolatokat ápol, emiatt külpolitikájában arra kell törekedjen, hogy elősegítse a konfliktus rendezését, és közvetítőként lépjen fel annak érdekében, hogy a szír-török határon elmérgesedett helyzet ne válhasson egy kiterjedtebb konfliktussá. Moszkva és Ankara közt végleg elmérgesedni látszik a viszony, miután Törökország lelőtte az orosz légierő egy gépét Szíria felett, a török határ közelében. Az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke szerint azonban hazánk megfelelő pozícióval rendelkezik a nemzetközi politikában ahhoz, hogy kezdeményezze a párbeszéd helyreállítását, és feloldja ezt az éles szembenállást.
Gyöngyösi Márton hangsúlyozta, hogy a Szíriában működő mérsékelt ellenzék és radikális ellenzék tevékenysége egyaránt az államhatalom aláásását jelenti, mert az ország legitim kormánya ellen folytatnak fegyveres harcot, és ezzel a terrorszervezeteket juttatják előnyösebb helyzetbe. A politikus szerint ez a helyzet végre rá kellene ébressze az Egyesült Államokat és más nyugati országokat, hogy nem szabad különbséget tenni az úgynevezett “mérsékelt ellenzék” és a radikálisabb csoportok közt, mert valamennyien az ország destabilizálásán dolgoznak, elősegítvén ezzel a terrorizmus terjedését. Gyöngyösi szerint a kialakult helyzetben Magyarországnak lehetősége van arra, hogy tevékenyen hozzájáruljon a konfliktus rendezéséhez, de ehhez a kormány szintén el kell ismerje, hogy az Aszad-kormány ellen harcoló fegyveres csoportok közt nem szabad különbséget tenni.
Szíriában 2011 óta van folyamatban a háború, melynek során több mint tízmillió ember otthona semmisült meg, és milliók kellett elhagyják az országot. A konfliktus miatt több százezer ember vesztette életét, miközben Szíria destabilizálása ideális környezetet alakított ki ahhoz, hogy a különböző terrorszervezetek ott harctéri tapasztalatot szerezzenek, és már képzett harcosként szivárogjanak be az európai országokba.
Magyarország 2012 decemberében kiutasította a szír diplomatákat és bezárta Szíria budapesti nagykövetségét, mert az Egyesült Államok külpolitikájához igazodott hozzá, miután Washington diktátornak nyilvánította az ország legitim vezetőjét. 2015 augusztus 28-án azonban Ali Haidar, béketárgyalásokért felelős szíriai miniszter az illegális bevándorlás által sújtott országok segítségét kérte abban, hogy Szíria megvalósíthassa a tömeges elvándorlás megállítására kidolgozott stratégiát. Gyöngyösi Márton október közepén kijelentette, hogy a migrációs válság megoldásához egy stabil Szíriára van szükség, és felszólította a kormányt, hogy állítsa helyre a diplomáciai kapcsolatokat Szíria legitim kormányával.

http://www.hidfo.ru/2015/11/gyongyosi-magyarorszag-kozvetitokent-kell-segitse-a-torok-orosz-konfliktus-rendezeset/