Egy friss ENSZ-jelentés hívta fel a még mindig alvó nyugati világ figyelmét az ISIS újabb hatalmas térhódítására. Már Líbia nagy részét ellenőrzésük alatt tartják.
Egy új ENSZ-jelentés szerint megszilárdították pozícióikat és teret nyernek Líbia középső részén az Iszlám Államnak hűséget esküdő fegyveres csoportok.
A kaotikus észak-afrikai országban működő ENSZ-misszió hétfőn közzétett jelentése a tengerparti Szirtet, Haravát és en-Nófliját is kiemeli, mint amit már ISIS fegyveresek ellenőriznek.
Az országot egykor vezető Moammer Kadhafi 2011-es bukása óta Líbia politikai káoszba süllyedt. Tavaly óta két kormány, illetve két parlament működik: a nemzetközileg elismert törvényhozásnak és kabinetnek az ország keleti részében van a székhelye, a másiknak Tripoliban. A líbiai konfliktusban a felek olyan nemzetközi jogsértéseket – egyebek közt kínzásokat és tömeges, nyilvános kivégzéseket – követnek el, amelyek háborús bűncselekménynek minősülhetnek.
A káoszt kihasználva az Iszlám Állam csapatai egyre nagyobb területek felett szerzik meg az ellenőrzést.

(ripost)
Bal-Rad komm: Líbiában az arab szocializmust és Kadhafit a FRANCIA latorerő buktatta meg. Az azt követő fölfordulást ismerjük.
Azt talán kevesebben tudják, hogy tegnap Párizsban a terrorbandák utáni kutakodásban RAKÉTA-SOROZATVETŐKET talált a rendőrség!
Azt persze senki ne képzelje, hogy ezeket-és az ilyesmi-szerszámokat málhazsákokban, meg kisbőröndökben cipelték magukkal a migránsok! Ezek mind-mind Líbiából, hajórakományként érkeztek Marseille kikötőjébe.
Természetesen együttérzünk a terrorakciók által súlytott francia néppel. Ám ezt az átkot maguk vették a fejükre, politikusaik jóvoltából. Akik csak pusztíttatni és fölfordulást kelteni képesek!
Kadhafi átka-ha volt-akár be is teljesülhet! A francia nép pedig csak önmagát okolhatja! Ugyanakkor a francia politika továbbra sem Líbiát akarja rendbe rakni, hanem Szíriában lábatlankodnak. Hírek szerint-bár az oroszok ezt még nem tették szóvá nyíltan-csak hátráltatva a Szíriai rendcsinálást! (Persze lehet hogy pontosan ez a céljuk!)