Angela Merkel továbbra sem tud megállapodni a koalíciós partnerekkel a migrációs válság rendezéséről, miközben a kancellár népszerűsége tovább csökken, és a kormánykoalíció a felbomlás szélére jutott.
A kancellár “két tűz közé” került, miután meghirdette a befogadás politikáját, és lehetővé tette a migránsok korlátlan beözönlését Európába. A Merkel által vezetett Kereszténydemokrata Unió és a Bajor Keresztényszociális Unió a 2013-as választásokat követően nem tudott többségi kormányt alakítani, emiatt lépett koalícióra a Sigmar Gabriel féle Szociáldemokrata Párttal – ez az ideológiai sokszínűség azonban működésképtelennek bizonyult, amint Németország válsághelyzettel kellett szembenézzen. Miközben továbbra is zajlanak a koalíciós tárgyalások a migrációs válság kezelésének mikéntjéről, a bevándorlók tovább özönlenek Európába, és a koalíció hónapok óta nem tudott megegyezésre jutni. A bajor vezetők követelik, hogy Merkel szabjon felső korlátot a befogadott bevándorlók maximális számára vonatkozóan. A szociáldemokrata párt néven működő liberálisok eközben koncentrációs táborokat vizionálnak, és azt sem hajlandók elfogadni, hogy a hatóságok ellenőrizzék, kik lépnek be az ország területére.
Miközben a kormánykoalíció nem tud megállapodásra jutni és láthatóan működésképtelennek bizonyult, Németország a külpolitika terén is mind rosszabb helyzetbe kerül; Ausztria kormányával egyre fokozódnak a diplomáciai bonyodalmak. A német kormány a koalíciós tárgyalások eredménytelensége közepette azzal próbál időt nyerni, hogy Ausztriára hárítja a felelősséget, és az osztrák kormányt próbálja nyomás alatt tartani, hogy az korlátozza a migránsáradatot. Egyértelműen láthatóvá vált, hogy Európa valamennyi országa próbálna megszabadulni a migránsoktól, ill. ellehetetleníteni azok beutazását, de ezt a nemzetközi politikában felvállalni csak kevés ország hajlandó. Miközben Magyarország kormánya megtehette, hogy lezárja a déli határvonalat – és ebben a többségi lakosság támogatását élvezi -, Németországban a tényleges cselekvés a kormány bukásához vezet.
A megoldás legfőbb akadálya nem csak Angela Merkel személye, hanem a Sigmar Gabriel féle szociáldemokrata párt, ami a válsághelyzetet politikai célokra használja és az etnikai kisebbségek körében próbálja növelni szavazóbázisát azáltal, hogy koncentrációs táborokkal riogat.
Merkel korábban a migránsok korlátlan befogadását hirdette, de ezzel elindította az újabb bevándorlási hullámot, ami végül arra ösztönözte a német kormányt, hogy a befogadó-táborokban elkülönítse a háborús övezetből menekülőket az egyszerű gazdasági bevándorlóktól. A “szociáldemokraták” azonban az emberek félelmeire hatva próbálják megakadályozni a hatóságokat abban, hogy ellenőrizzék az országba érkezők személyazonosságát. A koalíciós tárgyalások eredménytelensége így nem csak a kormánykoalíció felbomlásához vezethet, de lehetetlenné teszi, hogy a hatóságok kiszűrjék a migránsáradattal érkező kockázati tényezőket.
Sigmar Gabriel a napokban azzal fenyegette meg a kancellárt, hogy amennyiben nem tudnak megállapodni a bevándorlók beengedéséről, pártja visszavonul a kormánykoalícióból. Ezzel a kormány kisebbségbe szorul a parlamentben, és kormányzásképtelenné válik, ami hosszú távon ellehetetleníti a terroristák kiszűrését és a migrációs válság kezelését.


http://www.hidfo.ru/2015/11/a-liberalizmus-miatt-kormany-nelkul-maradhat-nemetorszag/