Vlagyimir Putyin orosz elnök azt javasolta Kijevnek, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kérjen pénzt orosz adóssága rendezéséhez. Oroszország elnöke ezt azután mondta, hogy Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter bejelentette: amennyiben Maradék-Ukrajna nem tudja rendezi Oroszországgal szembeni 3 milliárd dolláros adósságát az év végéig, akkor ezt Moszkva úgy értékelheti, hogy Ukrajna fizetésképtelenné vált.
Ukrajna 2013. december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal, amelynek alapján Moszkva 15 milliárd dollár értékben vásárolt volna ukrán kötvényeket. Az orosz pénzügyminiszter alig egy héttel később, december 23-án jelentette be, hogy Oroszország 3 milliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vásárolt. A kétéves lejáratú adósságpapír kuponja, évenként fizetendő kamata öt százalék.
Tavaly januárban felerősödtek azok a jelzések, hogy Oroszország rövid időn belül ismét ukrán kötvényt vásárol, kétmilliárd dollár értékben. Néhány nappal később Moszkva azonban befagyasztotta a segélyezési folyamatot, miután Kijevben elkezdett dühöngeni a Majdan, és az ország legitim államfőjét és kormányát megpuccsolták.
Nyalókakirály uradalma eddig mindig időben rendezte féléves kamatfizetési kötelezettségét, tavaly december végén 75,5 millió dollárt utalt át, miután az első fizetési határidőre 73,33 millió dollárt teljesített június 20-án. Ukrajnának idén is kétszer kell kamatot fizetnie, június 22-én 75 millió dollárt utalt át, és decemberben kell rendeznie az utolsó kamattartozását, amikor a tőketartozást is vissza kell fizetnie.
Vlagyimir Putyin ötlete ésszerűnek tűnik, miszerint Maradék-Ukrajna kérjen pénzt az IMF-től, de hát a cég nem hajlandó többet beleinvesztálni a kijevi latorhatalomba. Natalja Jareszko Amerikábólimportált pénzügyminiszterasszonyság már kisírt szemekkel tért haza legutóbbi tarhálóútjáról is. Még csak ígéretet sem kapott, nemhogy pénzt!
szív
Ráadásul a Valcman-birtok nyakán is itt a tél! Az orosz gázért is fizetni kéne-folyamatosan, és előre.
MTI